Mi az apák szerepe a tinik boldogságában?

Az apák az általuk átélt stresszt - pontosabban a stresszre adott választ - is átörökítik. Brit szülők szerint be kellene tiltani az apákat kipécéző tévésorozatokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. június 18. szabo.daniel

Az apák az általuk átélt stresszt – pontosabban a stresszre adott választ – is átörökítik. Brit szülők szerint be kellene tiltani az apákat kipécéző tévésorozatokat.


Az egyesült államokbeli Notre Dame Egyetem munkatársai összefüggést találtak az apák tesztoszteronszintje és a között, hogy milyen közel alszanak a gyermekeikhez. A gyerekeik közelében alvó papák tesztoszteronszintje alacsonyabb volt, mint a távolabb alvóké. Ez a megfigyelés azért érdekes, mert egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a magasabb tesztoszteronszintű apák kevésbé kötődnek gyermekeikhez.

Az apák az általuk átélt stresszt – pontosabban a stresszre adott választ – is átörökítik, állítják a Pennsylvaniai Egyetem pszichológusai. Úgy tűnik, hogy az apák által akár fiatal korban átélt stresszhelyzetek genetikai nyomot (markert) hagynak a spermájukban, ez pedig befolyásolja a gyerekek reakcióját stresszhelyzetekben. A stresszes apák gyerekei kevésbé reagálnak a stresszre. Ez első pillantásra jónak tűnhet, de valójában érzelmi rendellenességekhez vezethet a kutatók szerint.