Mi különbözteti meg a jó apát a rossz apától?

Jó apának lenni legalább annyira nehéz, mint jó anyának. Az apákról általában sokkal kevesebb szó esik, mint az anyákról. Ez egyfelől természetes, hiszen az anya és a gyerek – kezdetben mindenesetre – sokkal szorosabb kapcsolatban van annál, ahogyan a gyerek és az apa valaha is lesz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. április 15. szabo.daniel

Jó apának lenni legalább annyira nehéz, mint jó anyának. Az apákról általában sokkal kevesebb szó esik, mint az anyákról. Ez egyfelől természetes, hiszen az anya és a gyerek – kezdetben mindenesetre – sokkal szorosabb kapcsolatban van annál, ahogyan a gyerek és az apa valaha is lesz.


Az apa szerepe ugyanakkor hasonlóan meghatározó egy gyerek fejlődésében, különösen annak fényében igaz ez, hogy a modern kor olyan szerepváltozásokat okozott a társadalomban, amelynek eredményeképpen immár nem csak, illetve egyáltalán nem törvényszerűen tölt több időt egy anya a gyerekneveléssel. A mai apa, házimunkázik, pelenkázik, játszik, néha még gyesre is megy, de ha rengeteget dolgozik, akkor is szükség van rá egy egészséges és kiegyensúlyozott személyiség kialakulásához.

De milyen egy immár nemcsak pénzkeresésre, fegyelmezésre használt apa?

Idő

Ez az első és egyben legfontosabb „tulajdonsága”, hiszen minden további apai tevékenység előfeltétele ez. Egy gyereknek, életkorának minden szakaszában szüksége van az apa jelenlétére, hiszen ez jelentheti a viszonyítási pontot számára az anyai és más nevelési formák mellett.

Hogy mennyi ez az idő, gyakorlatilag teljesen mindegy. A lényeg a valódi jelenléten van, az együttlét intenzitásán. Nem mindegy, hogy az a napi fél óra úgy közös-e, hogy közben az apa a munkáját vagy a meccset forgatja a fejében, vagy 100 százalékosan a gyerekre koncentrál.

Barát

Alapesetben egy gyerek szorosabb, meghittebb kapcsolatot ápol az édesanyjával, aki több időt, azt is türelmesebben szán rá. Ezért amikor krízishelyzetbe kerül, sokkal ésszerűbb számára ahhoz fordulni, aki végighallgatja, megérti őt. Az apa, ha képes türelmesen hallgatni, végighallgatni a kezdetektől a gyereket, jóval nagyobb eséllyel vonódhat bele ezekbe a helyzetekbe. A gyerek bízni fog benne, sőt érdekelni is fogja a véleménye.

 

Érzelmi kapcsolat

A gyerekkel, gyerekekkel kapcsolatban tartsuk szem előtt, hogy bár a kicsik számára az édesapa a bátorság, az erő, a hős megtestesítője, ettől még nem szabad egyoldalúvá, egysíkúvá válnia e kapcsolatnak. Az apa igenis lehet rosszkedvű, dühös, fáradt, a lényeg, hogy kifejezze érzelmeit, hiszen a gyerek ekkor fogja őt embernek, társnak, barátnak érezni. Ha az apa nem engedi érzelmileg közel magához a gyereket, a kapcsolat nem lehet őszinte, és ezt tudni fogja. Egy apa tehát nem attól lesz jó apa, hogy mindig erősnek és vidámnak mutatkozik, sokkal inkább az őszinteségtől.

Mértékletesség

Fontos, hogy legyen szó akár fegyelmezésről, akár dicséretről, az mértékletes és arányos legyen. Szokták mondani, hogy míg anya a feltétel nélküli szeretet mintaképe, addig apa a teljesítményben, az észérvekben hisz, sokkal gyakrabban dorgál mint dicsér. Azonban jó tudni, hogy egy büntetés, egy fegyelmezés kategóriákkal jobban elfogadható akkor, ha mellette a gyermek legalább ugyanilyen mértékben megkapja a dicséretet is.

Rendszer

Az apa-gyerek, anya-gyerek kapcsolat sohasem kétszemélyes viszony. Mindannyian egy család, egy rendszer tagjai, vagyis aki azt gondolja, csak a gyerekkel való kapcsolatára kell fókuszálnia, bizonyosan téved. A kicsik folyamatosan figyelik a szülők egymáshoz való viszonyát, ha látszólag „megkímélik” is őket a verbális viharoktól, érzékeny antennáikkal tudják, ha valami nem működik rendben. Ha kölcsönös tiszteletet, szeretetet érzékel a szülei viselkedésében, nagyban hozzájárul kiegyensúlyozottságához.