Mi okozhat gombócérzést a torokban?

Globus pharyngeus-nak nevezik, ha valaki fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában. Nincs egyedül a tüneteivel, a fül-orr-gégészeti rendelésekre érkező betegeknél ez az egyik leggyakoribb panasz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. február 09. Csontos Dóra

Globus pharyngeus-nak nevezik, ha valaki fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában. Nincs egyedül a tüneteivel, a fül-orr-gégészeti rendelésekre érkező betegeknél ez az egyik leggyakoribb panasz. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát a betegség lehetséges okairól kérdeztük.


Már a diagnózis is gyógyít

A többség már hosszabb ideje küzd a tünetekkel, mire orvoshoz fordul. Sokan azt gondolják, ha nem fáj, a torok nem vörös, egyéb panaszaik sincsenek, akkor a „gombóc” sem valódi. Eközben a kellemetlen érzés megmarad, a mindennapokban is zavaróvá válik. Holpert Valéria doktornő elmondta, hogy az érintettek beszéd közben gyakran köszörülik a torkukat, vagy nehezebben vesznek levegőt, rosszul viselik a zárt ruházatot- igazgatják a nyakkendőt, garbót. Az egyre zavaróbb tünetek miatt érthető, hogy már az is megkönnyebbülést jelent, ha az orvos elmondja, hogy a problémájuk valós és jó eséllyel kezelhető.

Régóta létező betegség

A betegség nem új-keletű, már 2500 éve is ismerték, elsőként Hippokratész írta le. A történelem során több tényező – például pajzsmirigy elváltozás – is felmerült fő kiváltó okként. Egy időben globus hystericus-ként is emlegették, egyértelmű utalásként a menopauzával és pszichogén tényezőkkel való gyakori összefüggésére. A globus pharyngeus (pharynx-garat) elnevezés 1968-ban született meg. A pontos kiváltó okok azonban még ma is ismeretlenek, leggyakrabban reflux betegség, a nyelőcső záróizmának rendellenességei, pszichológiai, vagy pszichiátriai rendellenességek és stressz áll a háttérben.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!