Mi okozhatja a tipegők fogszuvasodását?

Bár a tejfogak néhány éven belül kihullanak, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennének fontosak - ráadásul sajnos ugyanolyan hajlamosak a fogszuvasodásra, mint a maradandó fogak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. február 24. Csontos Dóra

Bár a tejfogak néhány éven belül kihullanak, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennének fontosak – ráadásul sajnos ugyanolyan hajlamosak a fogszuvasodásra, mint a maradandó fogak.


A tipegők fogszuvasodása a szakemberek szerint szoros összefüggésben áll a cumisüvegek használatával, és általában a felső metszőfogakat (de nem csak azokat) érinti. A cumisüveg-használat különösen akkor veszélyes, ha cukros innivalót kapnak belőle a kicsik, vagy ha arra használják a cumisüveget, hogy a babát megnyugtassák.

A fogszuvasodás okozói azok a baktériumok, melyek a gyermekek szájába kerülnek, például akkor, amikor az anyuka a saját szájába veszi a gyermek kanalát vagy cumiját. Szintén fokozhatja a fogszuvasodás rizikóját, ha a kicsik szervezetébe nem jut elegendő fluorid. A szuvasodás nemcsak esztétikai problémát jelenthet, de megakadályozhatja például azt, hogy a kisgyerek megfelelően rágjon. Szerencsére, megfelelő elővigyázatossággal a fogszuvasodás megelőzhető.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!