Mi teszi boldogtalanná a lányokat?

A fiatal nők és lányok boldogtalanabbak, mint 10 évvel ezelőtt, ugyanakkor sokkal könnyebben fogadják el és keresik a segítséget, valamint beszélnek a mentális problémákról - számol be egy friss kutatásról a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kutatás
2018. október 01. csalad.hu

Immár a 10. alkalommal készült el a lányok viselkedését vizsgáló kutatás a brit Girlguiding segítségével. A legfrissebb adatokból az derült ki, hogy a magukat “nagyon boldognak” tartó fiatal nők aránya majdnem megfeleződött, a 2009-es 41 százalékról 25 százalékra esett vissza.

Abban viszont nincs változás, hogy a 11-21 éves lányokat még mindig a vizsgák nyomasztják leginkább, ugyanakkor új tényezők is megjelentek. Ilyen például a közösségi oldalak jelentette nyomás. A megkérdezettek csaknem 60 százaléka mondta azt, hogy társai között ez az egyik legnagyobb, feszültséget gerjesztő tényező.

A felmérésben részt vevők közül megkérdezték a 13-21 éveseket, mennyire érzik magukat biztonságban az utcán. Minden másodikat ért már kellemetlenség az utcán, 63 százalékuk azt mondta, nem érzi biztonságosnak, ha egyedül kell hazamennie és egyre többen tapasztalnak negatív viselkedést a neten is.

Közel felük azt állította, a boldogtalanság hatással van az egészségére, miközben rombolja az önbizalmát, rontja az iskolai teljesítményét, rosszul érinti párkapcsolatát és a barátokkal, családdal töltött időt.

Ami viszont részben jó hír, hogy a lányok könnyebben beszélnek a mentális problémákról. Míg 2015-ben 57 százalék mondta azt, hogy az ilyesmi furcsa beszédtéma, addig mostanra ez az arány 46 százalékra esett vissza.