Miért csuklik a baba?

A legtöbb anyukát megijeszti, ha az újszülött baba naponta többször is csuklani kezd, pedig aggodalomra semmi ok - a jelenség teljesen normális, sőt még csak nem is ritkaság. Mit tegyél és mit ne? És mi az oka a gyakori csuklásnak?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csuklás
2015. május 01. Csontos Dóra

A legtöbb anyukát megijeszti, ha az újszülött baba naponta többször is csuklani kezd, pedig aggodalomra semmi ok – a jelenség teljesen normális, sőt még csak nem is ritkaság. Mit tegyél és mit ne? És mi az oka a gyakori csuklásnak?


Biztosan érezted már az ütemes rángást a pocakodban. A ritmikus, 5-10 másodpercenként ismétlődő apró ütődések azt jelzik, hogy a babád csuklik odabent. A folyamat teljesen természetes, általában azt jelzi, hogy a pici egészséges és jól fejlődik, egyes szakemberek pedig úgy tartják, hogy így “edződnek” a rekeszizmok a kinti levegővételre.

Odakint is folytatódik

A pocakban csukló babáknál igen gyakori, hogy a születésük után is megtartják a szokásukat, vagyis az átlagnál jóval többször kezdenek el csuklani. Ez a jelenség elsősorban a szülőket zavarja, akik rögtön arra gondolnak, hogy valami baj lehet a picivel, biztos rosszul veszi a levegőt. Szerencsére erről szó sincs, a csecsemőkori csuklás hátterében az éretlen idegrendszer áll, ami miatt a rekeszizom fokozott ingerlékenységgel reagál a külső hatásokra, és görcsös összerándulásokba kezd.

Míg a felnőtteknek igen kellemetlen a hosszan tartó csuklás, a kisbabák esetében nem jár fájdalommal, teljesen természetes folyamatként élik meg.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!