Miért érnek gyorsabban a lányok?

Az közhelyszerűen gyakran előkerül, legalábbis középiskolás korban biztosan, hogy a lányok gyorsabban érnek mint a fiúk. Ezt sikerült most (részben) bebizonyítania brit tudósoknak - írja a Time magazin.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. január 10. bencze.aron

Az közhelyszerűen gyakran előkerül, legalábbis középiskolás korban biztosan, hogy a lányok gyorsabban érnek mint a fiúk. Ezt sikerült most (részben) bebizonyítania brit tudósoknak – írja a Time magazin.


A Cerebral Cortex nevű tudományos folyóiratban jelentetett meg a Newcastle-i Egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsapat egy tanulmányt, amiben arról írnak, hogy a lányok agya korábban esik át az egy bizonyos, tipikus átalakuláson, mint a fiúké.

A kutatásban 121, négy és negyven közötti embert vizsgáltak MRI-vel, hogyan fogyatkoznak és burjánzanak új idegkapcsolatok, és arra jutottak, hogy néhány idegrost, amik nagy távolságban lévő régiókat kötnek össze az agyban, hajlamos stabilnak maradni, míg a rövidebb távú kapcsolatok sokkal könnyebben megszakadhatnak. Ez az újraszerveződési folyamat viszont sokkal gyorsabban megy végbe a lányok agyában, mint a fiúkéban.