Miért van és meddig normális szülés után a vérzés?

A szülést követő 6 hetes időszakot gyermekágyi időszaknak nevezik, ami találó megfogalmazás. Ebben a szakaszban ugyanis az anya szervezetének regenerálódnia kell, el kell érni a szülés előtti állapotot, vagy ahhoz a lehető legközelebb kerülni, és felkészülni a szoptatás időszakára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. május 05. Csontos Dóra

A szülést követő 6 hetes időszakot gyermekágyi időszaknak nevezik, ami találó megfogalmazás. Ebben a szakaszban ugyanis az anya szervezetének regenerálódnia kell, el kell érni a szülés előtti állapotot, vagy ahhoz a lehető legközelebb kerülni, és felkészülni a szoptatás időszakára.


A gyermekágyi időszakban a szülés utáni vérzéssel – orvosi nevén: lochia – kell számolni, ami természetes, mégis sok nőt megijeszt. Érdemes róla beszélni, egyrészt, hogy a tévhiteket eloszlassuk, másrészt, hogy kiderüljön: mikortól nem normális a szülés utáni vérzés. A témában dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész – nőgyógyászát kérdeztük.

Mi okozza a vérzést szüés után?

Szülést követően a – kezdetben még véres váladék – ürülése hetekig természetes jelenség. Az újszülött megszületését követően a méh összehúzódik, megszületik a méhlepény, de a folyamat még hetekig eltart, hiszen a méh közel eredeti állapotára zsugorodik vissza. Eközben a méhlepény helyén vérzés- vérrögök keletkeznek, a felgyülemlett váladékok, apró szövetrészek, sebváladékok kiürülnek.

Később az elfolyósodó véralvadék is kiürül, így a lochia kezdetben még vérvörös, majd szép lassan véres-savóssá válik, ill. a hetek során kivilágosodik, savóssá válik és megszűnik. A gyermekágyi lochia tehát színében és illatában is megváltozik, utolsó napokban már szinte áttetszővé válik.

A méh összehúzódását a szoptatás során termelődő oxitocin hormon segíti, így természetes, hogy szoptatáskor fokozódik a gyermekágyi lochia ürülése is. Oxitocint a szülés során illetve azt követően is adhatunk a méhösszehúzódások elősegítésére, majd a későbbiekben Ergam csepp szolgálhatja ugyanezt.

Meddig normális?

A vérzés tehát teljesen természetes folyamat. Nagyjából négy-hat hétig tart, míg a méh kitisztul, de ez az idő lehet csupán kettő hét, de akár 10 is – ez teljesen személyfüggő. Szintén természetes, ha a vérzés során darabos állagot tapasztal, illetve az is, ha a vérzés bővebb, mint azt a menzesz esetében megszokta. A kórházi tartózkodás alatt a nőgyógyász szemmel tartja a kismamákat, így a probléma jellemzően akkor jelentkezik, amikor a babával hazatérnek a szülők.

A vérzés intenzitása folyamatosan csökkenő tendenciát kell, hogy mutasson. Természetesen az intenzitás függ a testhelyzettől is, mert amikor felkel az ágyból, akkor nagyobb mennyiség is távozhat, hiszen volt ideje összegyúlni a hüvelyben. A méh összehúzódásai is növelhetik az intenzitást.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!