Mik azok a Kegel-gyakorlatok?

A terhesség alatt és a szülés során az intim területeink igencsak igénybe vannak véve, ráadásul nagyon sok nőnél ez az igénybevétel nagyon kellemetlen tünetekkel is járhat. Szerencsére tudunk tenni ez ellen!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. május 28. Csontos Dóra

A terhesség alatt és a szülés során az intim területeink igencsak igénybe vannak véve, ráadásul nagyon sok nőnél ez az igénybevétel nagyon kellemetlen tünetekkel is járhat. Szerencsére tudunk tenni ez ellen!


A várandósság hónapjai alatt, illetve a szülés során elképesztő nyomás nehezedik a medencetájékra, a medencefenék kötőszövetei és izmai túlságosan megnyúlhatnak, elgyengülhetnek.

Mivel nem tudják a korábbi tartó és támasztó funkciójukat betölteni, ez nagyon kellemetlen tünetekkel járhat együtt: nemcsak a szexuális gondok jelentkezhetnek (hiszen a hüvelyi, és az azt körülvevő izmok is kinyúlnak), hanem vizeletcsepegés, vagyis inkontinencia, és a méh, illetve a hólyag előreesése is.

Sajnos, az sem jár jobban, akinek a kisbabáját császármetszéssel segítették a világra. Mivel az izmok elgyengülése, megnyúlása hosszabb időt vesz igénybe, a terhesség alatti hormonális változások és a méh súlya jelentős mértékben hozzájárulhat a medencefenék elgyengüléséhez.

Szerencsére, ezekre van megoldás. Az intimtorna, pontosabban az úgynevezett Kegel-gyakorlatok, melyek éppen azt a célt szolgálják, hogy az elgyengült, túlnyúlt medencefenéki izmokat megerősítsük, és így stabilabb támaszt nyújtsunk azoknak a belső szerveinknek, melyek ezen a területen találhatóak (vagyis a húgyhólyagnak, a méhnek, a hüvelynek, a végbélnek).

A gyakorlatok Arnold Kegelről, egy amerikai nőgyógyászról kapták a nevüket, aki a negyvenes években jött rá arra, hogy a medencefenék izmainak “edzésével” kezelhető az inkontinencia, egy nagyon gyakori panasz, mely a várandósok, illetve már szült nők mintegy hetven százalékát érintheti.A Kegel-gyakorlatok azonban egyéb előnyökkel is járnak. A medencefenék, a gát illetve a végbéltájék vérkeringésének felpezsdítésével hozzájárulhatnak az aranyér elleni küzdelemhez, és felgyorsíthatják a gátmetszés utáni regenerálódást is.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!