Mikor nevetik el először magukat a babák?

Kuncogás, nevetés - az egyik legimádnivalóbb hangok, amiket egy kisbaba kiadhat magából.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
3-4 hónapos
2016. július 19. Csontos Dóra

Kuncogás, nevetés – az egyik legimádnivalóbb hangok, amiket egy kisbaba kiadhat magából.


Izgalmas dolog várni, mikor húzódik először mosolyra a baba szájra, de a következő lépés a nevetés lesz, amire már nagyon készülhetünk szülőként. De vajon ez mikor is következik be? Ha a pici turbékoló, gurgulázó hangot ad ki, akkor a baba ezzel már azt gyakorolja, hogyan is kell mozgatnia a száját és a nyelvét. Ezek az aranyos kis “zajok” az első lépések azon az úton, amik előbb a nevetéshez, később pedig a beszédhez visznek.

De mikor is nevetnek először a babák?

3-4 hónapos korukra általában elnevetik magukat a kicsik – írja a thebump.com. És amikor ezt meghalljuk, minden bizonnyal visszanevetünk a babára, ráadásul pont ez a válaszreakció az, amire a csöppségnek ilyenkor szükségük van. Bármennyire is szeretik ugyanis a saját hangjukat hallani, fontos számukra az is, hogy mit váltana ki ezzel. Tehát fontos, hogyha a baba nevet, akkor ne hagyjuk reakció nélkül, ez ugyanis még kulcsfontosságú tényező lesz a szociális készségeinek a fejlődésében.

Mitől nevetnek a babák?

Ha vicces fejeket vágunk nekik, vagy mókás hangokat adunk ki, akkor azon már kuncognak a babák. Az első nevetés azonban szinte a semmiből érkezik meg. Viszont ahogy nőnek a csecsemők, a nevetés egy fizikai reakcióvá válik a részükről, többnyire olyan jelenségekre, hogyha jól érzik magukat, vagy ha ráfújunk a hasukra. Ráadásul nem csupán ébren nevetnek a babák, ne lepődjünk meg azon, hogyha éjszaka kacagást hallunk a kiságy felől, nem ritka ugyanis, hogy a kisbabák álmukban is fel-felnevetnek.

Átalakuló nevetési szokások

Ahogy nőnek a kicsik, úgy alakul át a nevetésük is. A gége fejlődésével például maga a hang, ahogyan nevet, változik. Amikor pedig a kicsik elérik a 9-12 hónapos kort, egyre inkább megértik magát a nevetést, így más érzelmek, másabb gondolatok lesznek mögötte, mint mondjuk 4 hónaposan.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!