Mikor szabad a gyereknek először tévét néznie?

Kiválasztani azt, hogy mi legyen a gyermeked első filmje – hatalmas feladat, a végeredmény pedig lehet totális katasztrófa, vagy éppen áldás. Most megmutatjuk, mi alapján válassz a filmtörténelem tágas univerzumából.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2019. február 12. Dívány

Kétségkívül sokkal könnyebb volt régen egyedül filmet választani, mikor még nem volt gyerek. Bírtad a színészt, tetszett a plakát, jókat írtak róla a neten, így elmentél rá, vagy megnézted otthon. De ahogy aztán beköszöntöttek a családba a kiskorúak, már kétszer is meg kell gondolni, milyen film előtt szórakoztok együtt, és egyáltalán: szabad-e velük moziba menni vagy tévét nézni? Itt van pár tipp, ami útmutatót ad arra, hogyan érdemes bevezetni gyermekedet a mozgókép világába.

Készen áll-e a gyerek az élményre?

Nagy vita folyik arról, mikor lesz a gyerek teljesen kész arra, hogy a tévé elé üljön. Kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb gyermek már kétéves kora előtt gyakorta néz tévét, ez pedig minden esetben káros: akár ha bébicsőszként, „villanypásztorként” használja a szülő a készüléket, akár ha tanítani akarja ezáltal gyermekét. Pedig léteznek ún. „oktató” videók csecsemőknek is.

Kétéves korig tilos!

Egy újszülött agyának mérete kétéves koráig megháromszorozódik, ez a növekedés pedig külső stimulációra való közvetlen reakciók által megy végbe, a valóság élményéből. Mindez azt jelenti, hogy mesélni a csöppségnek akár a mosás folyamatáról jobban fejleszti az agyát, mint bármilyen videóanyag. Nehéz hinni ennek a ténynek? Pedig több kutatás is bizonyítja, hogy azok a gyerekek, akik képernyőről látják, sokkal lassabban utánoznak egy folyamatot, mint akik élőben követik azt.

A bejegyzés folytatásához kattints.