Milyen ételekkel küzdhetünk a hőség ellen?

Megfelelő étkezéssel nyáron a meleget is elviselhetőbbé teheti. A nem meglelő ételek fogyasztása ugyanis a melegben fáradékonnyá és lassúvá teheti. A különböző ételekre másképpen reagál a szervezet télen és nyáron. Ez elsősorban nem a kalóriákon múlik, hanem azon, hogy adott ételnek hűtő vagy melegítő hatása van-e a szervezetre - írja a Fox News.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. június 23. bencze.aron

Megfelelő étkezéssel nyáron a meleget is elviselhetőbbé teheti. A nem meglelő ételek fogyasztása ugyanis a melegben fáradékonnyá és lassúvá teheti. A különböző ételekre másképpen reagál a szervezet télen és nyáron. Ez elsősorban nem a kalóriákon múlik, hanem azon, hogy adott ételnek hűtő vagy melegítő hatása van-e a szervezetre – írja a Fox News.


A húsban gazdag, de nátriumban szegény étrendnek például melegítő hatása van, ami jó a hideg téli hónapokban, viszont kevésbé hasznos nyáron. Ezzel szemben azok az ételek, amelyeknek eleve sok napsütésre van szükségük a növekedéshez, nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak, aminek elfogyasztása után természetes hűtő hatása van.

Válassza tehát a szezonális ételeket! A saláta, a paradicsom, az uborka, a dinnye, az eper egyrészt jó alapanyagok a fogyókúrához, másrészt hűsítő hatásuk révén könnyebb elviselni a meleget is. A meleg főételeket pedig cserélje tengeri gyümölcsökre. Gabonából az árpa és a köles a legjobb választás a nyárra.

Bár a jéghideg italok csábítóan hangzanak, csak tovább fokozzák az izzadást. Ehelyett fogyasszon szoba hőmérsékletű italokat.