Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Milyen hatással van a gyerekekre a lövöldözős videójáték?

Milyen hatással van a gyerekekre a lövöldözős videójáték?

Szakemberek szerint a videojátékok – még az erőszakos lövöldözős típusúak is – jótékonyan hatnak a gyerekek tanulási képességeire, egészségére, illetve társas kapcsolataira.

Írta: bencze.aron,

Szakemberek szerint a videojátékok – még az erőszakos lövöldözős típusúak is – jótékonyan hatnak a gyerekek tanulási képességeire, egészségére, illetve társas kapcsolataira.


Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a számos videojáték-ellenes nézet mellett a fenti tényeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen lehet, hogy ezek a játékok egyeseknél függőséget okoznak, sőt agresszívé vagy depresszióssá is tehetik használóikat, ugyanakkor számos pozitív mellékhatással is bírnak. Az American Psychologist című lapban közzétett tanulmány által feldolgozott kutatást vezető Isabela Granic, a hollandiai Radboud Egyetem professzora úgy véli, fontos, hogy objektíven nézzük ezeket a játékokat, és ne csak a negatív oldalait emeljük ki.

A tanulmány szerint a videojátékok javítják a térbeli tájékozódást és a logikus gondolkodást, élesítik a memóriát, fejlesztik az érzékelés képességét és a megoldó készséget, segítenek kikapcsolódni, oldják a szorongást, fejlesztik a döntéshozó képességet, illetve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a tudományok, a technológia, a mérnöki munka vagy a matematika terén eredményeket érjünk el, vagy akár ilyen irányú karrierbe kezdjünk. Granic szerint, ha valaki egy videojáték közben egyszerűen csak jobb kedvű lesz, az már egy alapvetően jótékony hatás. Emellett, a szerzők szerint ezek a játékok arra is megtanítanak, hogy elviseljük a kudarcot, illetve, hogy ha valami nem sikerül, akkor újra és újra fussunk neki.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Fairphone: az első környezet- és emberbarát telefon

Sokat hallani mostanában arról, hogy csillogó-villogó, drága mobiltelefonjainkat emberhez méltatlan körülmények között készíttetik a harmadik világ nyomorúságban tengődő emberekkel -...

Close