Milyen hatással vannak az elvált szülők a gyermekeik felnőttkori elköteleződésére?

Elvált szülők gyermekeként görcsösen félek attól, hogy az én párkapcsolatom is kudarcba fullad. Ha nem most, hát később. Amikor iskolás lettem, egyre többször tűnt fel, hogy a körülöttem lévő gyerekek szülei is válnak. Az ismeretségi köröm pedig folyamatosan bővült a csonkacsaládban felnőtt kamaszokkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. szeptember 06. Csontos Dóra

Elvált szülők gyermekeként görcsösen félek attól, hogy az én párkapcsolatom is kudarcba fullad. Ha nem most, hát később. Amikor iskolás lettem, egyre többször tűnt fel, hogy a körülöttem lévő gyerekek szülei is válnak. Az ismeretségi köröm pedig folyamatosan bővült a csonkacsaládban felnőtt kamaszokkal.


Kutatások bizonyítják, hogy a mai 20-as, 30-asok nem sietnek elköteleződni, sőt, egyre inkább halogatják családalapítással kapcsolatos terveiket. Mert terveink nekünk is, elvált szülők gyermekeinek is vannak, csak mi nagyon félünk attól, hogy ugyanabba a csónakba kerülünk apánk/anyánk mellé, akit elhagytak.

Az elvált szülők gyermeke…

  • Fél az elköteleződéstől és attól, hogy elhagyják
  • Fél kilépni egy rossz kapcsolatból, mert fél, hogy örökre egyedül marad
  • Bizonytalan lesz önmagában és a társában
  • Az örök szerelmet keresi
  • Fél komolyabb szintre emelni a párkapcsolatát

Az elvált szülők gyermeke a legtöbb esetben fél megszeretni, de leginkább közel engedni valakit magához, mert attól tart, hogy ugyanúgy elhagyják, mint a szülei. Ebből adódik, hogy nagyon bizalmatlanok és egyáltalán nem hisznek abban, hogy valaki lehet hűséges társ egy életen át. Ezek mellett azonban megvetik a házasságtörőket, főleg, ha a családot is egy harmadik fél választotta szét.

Sokan észre sem veszik, hogy vélt vagy valós félelmeik mögött a gyermekkorukra visszavezethető rossz szülői minta áll. Az a generáció, amelyik most áll családalapítás előtt nagyon megfontolt, ám sokszor túl óvatos is. Ők azok, akik lassabban haladnak a közös úton és inkább élettársként, mintsem házasként élik az életüket. A szinglik száma folyamatosan nő, a romantikus udvarlást felváltja a szex és a gyermekvállalás kitolódik, illetve elmarad.

Hogyan tegyük tartóssá a kapcsolatunkat?

Ami nekem bevált az az, hogy kerestem a környezetemben egy olyan házaspárt, akik még tudják hogyan kell egymást értékelni, és, akik a kapcsolatuk szétzúzása helyett inkább a megoldásra fókuszálnak. A pozitív példa megerősítést nyújt, míg a félelem attól, hogy elrontjuk a házasságunkat éppen azt vonzza be, amitől annyira tartunk.

Ne keressük a másikban a hibát! Szüleink válása miatt bennünk van a félsz, és a legapróbb hibát is észrevesszük annak érdekében, hogy minket ne bánthassanak. Bízzunk a döntésünkben és abban, hogy, akit magunk mellé választottunk társnak az egy életen át mellettünk marad.

A házasságot védeni kell! Meg kell tanulnunk harmonikus kapcsolatban élni, és meg kell tudunk beszélni a problémákat. Az elvált szülők gyermekeink házassága a legtöbb esetben válással végződik. Ennek a legegyszerűbb oka az, hogy gyerekként rossz minta rögzült a gondok megoldására.

A legfontosabb tanács:

  1. Keressünk olyan családtagot követendő példaként, aki boldog házasságban él!
  2. Beszélgessünk sokat! Egy jó házasság, de egy jó párkapcsolat alapja is a kommunikáció!
  3. Adjunk és kapjunk is szeretet!