Milyen károsodást okozhat a terhesség?

Ritkán, de akár látásproblémát is okozhat a terhesség - legalábbis erről számol be nemrégiben készült két egyedi esetről szóló jelentés is. Szerencsére mindkét betegség csak átmeneti volt, szülést követően helyrejött a két nő látása - írja a Fox News.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2014. február 23. bencze.aron

Ritkán, de akár látásproblémát is okozhat a terhesség – legalábbis erről számol be nemrégiben készült két egyedi esetről szóló jelentés is. Szerencsére mindkét betegség csak átmeneti volt, szülést követően helyrejött a két nő látása – írja a Fox News.


Az egyik esetben a 25 éves, első gyermekét váró nő homályos látásról és villogó fényről számolt be terhességének 36. hetében. Szemvizsgálat során kimutatták, hogy a szemének hátsó részében található látóideg károsodást szenvedett. Egy másik teszt magas vérnyomást állapított meg nála, a vizeletvizsgálat során pedig kórosan magas számban találtak nála fehérjét.

Az orvosok megállapították, hogy a látáskárosodást preeclampsia, vagyis terhesség alatti magas vérnyomás okozta. A további szövődmény elkerülésének egyetlen módja az azonnali császármetszés volt. Három hónappal később az anya ugyanolyan jól látott, mint terhessége előtt.

Egy másik eset egy szintén 25 éves nőről számolt be, aki a reggeli rosszulléteket követően arra lett figyelmes, hogy látását fekete foltok zavarják a terhességének 11. hetében. A vizsgálatok megállapították, hogy a rosszullét miatt erős nyomás nehezedett a szemére, ahol elpattant egy vérér. Szerencsére az ilyen sérülés önmagától begyógyul. Ez esetben is így történt: öt hónap elteltével a nő látása helyreállt.