Minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban

Magyarországon évente több mint ezer méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség. Egy kis odafigyeléssel, rendszeres nőgyógyászati szűréssel ez elkerülhető lenne. Hogyan óvjuk meg az egészségünket, és az életünket? A cikkben minden hasznos információt összegyűjtöttünk az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét kapcsán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. január 25. Csontos Dóra

Magyarországon évente több mint ezer méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség. Egy kis odafigyeléssel, rendszeres nőgyógyászati szűréssel ez elkerülhető lenne. Hogyan óvjuk meg az egészségünket, és az életünket? A cikkben minden hasznos információt összegyűjtöttünk az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét kapcsán.


Minden 18. percben meghal egy nő Európában

A méhnyakrák kifejlődési ideje a másfél évtől akár tíz évig is eltarthat, sokáig tünetmentes, fájdalommal sem jár. De ha az alábbi panaszokat észleli, célszerű felkeresnie a nőgyógyászát, hogy megkezdhessék a kivizsgálást illetve a mihamarabbi kezelést.

  • Jel lehet a rendszertelen vérzés. A vérzés jellemzően élénkpiros színű, amely nem a várt menzesznek megfelelő időben indul, és gyakran jelentkezik nemi aktus kapcsán.
  • Gyakori a sárgás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, mely olykor véresen festenyzett, akár „húslészerű” is lehet.
  • Ha a daganat a méhüreget elzárja, a menstruációs váladéknak nincs a külvilág felé útja, így erős alhasi fájdalmat okozhat annak méhüregen belüli felgyűlése, mely el is gennyedhet, és a keringési rendszeren keresztül általános fertőzést, szeptikus állapotot okozhat.
  • A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, a fájdalmas közösülés, a nehezített széklet- és vizeletürítés.
  • Előrehaladott stádiumban a daganat betör a hólyagba és/vagy a végbélbe, ami a hüvely, a hólyag és a végbél közötti sipoly (fistula) kialakulását eredményezi. A daganat leszoríthatja a húgyvezetéket, így a vesében keletkezett vizelet elfolyása akadályozottá válik, a vesemedencében vizelet gyülemlik fel, mely szintén felülfertőződhet.

Fontos a megelőzés

Idén 10. alkalommal rendezik meg január 23-30. között az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét programsorozatot, amelynek a célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egy ilyen jól kezelhető betegségben ma már egy nőnek sem lenne szabad meghalnia. A kezdeményezéshez idén 60 település csatlakozott, a megelőzés fontossága mellett lesz gyöngyfűzés is, amit a helyi kórházakban fekvő betegeknek adnak majd oda, hogy ezzel is erőt és kitartást kívánjanak a méhnyakrákban szenvedőknek. A részletes programleírásért kattintsatok ide.

A HPV elleni oltás és a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok segíthetnek abban, hogy egy kis odafigyeléssel elkerülhető legyen a baj. Ráadásul 2014-től már hazánkban is térítésmentesen kérhetik a szülők a 12-13 éves kislányok oltását.

A védőoltás nem olcsó, 30 ezer forint darabja, amiből hármat kell beadni bizonyos időközönként. Akik nem engedhetnek meg maguknak egy ekkora kiadást, azoknak érdemes figyelnie az “akciókat” mert vannak olyan időszakok az évben, amikor egy oltás már 17-20 ezer forintos áron is beszerezhető. De az önkormányzatoknál is célszerű érdeklődni, mert sok helyen támogatást nyújtanak az oltás megvételében.

“A mályvavirágot az érett nő virágaként választottuk alapítványunk szimbólumának, mely szívós, kitartó és nagyon szép virág, olyan, mint a női lélek.”

Forrás: malyvavirag.hu

Miért nem járnak a fiatal nők, asszonyok rendszeres szűrésre?

Az utóbbiak időhiányra hivatkoznak, az előbbiek pedig arra, hogy félnek attól, hogy a vizsgálat fájdalommal jár. Vizsgálatra minden 18. életévét betöltött lánynak érdemes elmennie és annak is, aki már szexuális életet él, ugyanis az óvszer használata nem véd meg attól, hogy elkapjuk a HPV-t, azaz a humán papillomavírust. Az ellenőrző vizsgálatot panaszmentes esetben évente javasolt megismételni, mert a rákot megelőző állapotok nagy biztonsággal felismerhetők. Az időben elvégzett kezelések pedig teljes biztonsággal gyógyíthatóak.

Ha már kialakult a betegség, többféle kezelési módra van lehetőség. Ha még időben fényderült a vizsgálaton a kóros elváltozásra akkor segíthet egy kisebb műtét, később a sugárkezelés, a kemoterápia vagy a Wertheim-műtét. Ezekről bővebben a kezelőorvostól vagy nőgyógyásztól tájékozódhat vagy ezen az oldalon, ahol minden fontos információ megtalálható a méhnyakrákkal kapcsolatban.

Mályvavirág Alapítvány

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusában alakult azzal a céllal, hogy széles körben tájékoztassa az egészséges nőket a méhnyakrákról és felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára, valamint támogassa a méhnyakrákos betegeket a lelki felépülésben és információval segítse őket a gyógyulás időszakában.

Már a védőnő is segíthet a szűrésben

Magyarországon a védőnők 2009 óta vesznek részt a népegészségügyi célú méhnyakszűrés szervezésében és végzésében. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal minden 25 és 65 év közötti nőnek meghívólevelet küld egy ingyenes szűrésre. Ezek a nők 85%-ban keresik fel a körzetükhöz tartozó védőnőt, s a meghívott nők 15-16%-nál elvégzik a méhnyakszűrést.

Mi történik egy ilyen találkozó alkalmával?

A védőnő tájékoztatja a szűrésre jogosult hölgyet a méhnyakrákról, a szűrővizsgálatról és annak menetéről. A nőknek nagy segítség, hogy egy olyan szakemberrel oszthatják meg titkolt problémájukat, amit esetleg szégyelltek másnak elmondani. Ebből kiderülhet, hogy milyen kezelésre vagy szűrővizsgálatra van szüksége a páciensek. A vizsgálat összesen pár percet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes, maximum egy kis kellemetlenséggel jár, de ennyit igazán megér az életünk.

Ma már több, mint 1500 védőnő végez méhnyakszűrést a körzetében, és ezen tapasztalatok alapján:

  • a méhnyakszűrésen megjelentek száma emelkedik
  • a kiszűrt esetek időben orvosi kezelést kaptak
  • a védőnő egészségfejlesztő munkájával sok nő életmódját megváltoztatta
  • a nők egészségtudatos magatartásán javítottak

Ha kérdése van vagy támogatásra van szüksége, forduljon bizalommal a Mályvavirág Alapítvány munkatársaihoz!