Minden, amit a terhességi és ovulációs tesztekről tudni szeretnél

Ma már szerencsére nem kell a hagyományos házi praktikákra vagy nagyanyáink módszereire hagyatkoznunk, ha szeretnénk megtudni, hogy mikor a legnagyobb az esélyünk a teherbeesésre vagy hogy éppen megfogant-e a kis lurkó.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. március 02. Paulik András

Ma már szerencsére nem kell a hagyományos házi praktikákra vagy nagyanyáink módszereire hagyatkoznunk, ha szeretnénk megtudni, hogy mikor a legnagyobb az esélyünk a teherbeesésre vagy hogy éppen megfogant-e a kis lurkó. A rendelkezésünkre álló különböző terhességi és ovulációs tesztek labirintusában azonban elég nehéz eligazodni. Most megmutatjuk, hogy mik is ezek a tesztek pontosan és hogyan működnek!


Ovulációs tesztek

A természetes babatervező módszerekkel csak kevesen vannak tisztában és még kevesebben hisznek hatékonyságukban. A legtöbb nő nem ismeri saját ciklusát, így azt sem tudja pontosan, hogy mikor van az ovulációja. Azoknak a pároknak, akik tudatosan terveznek családot, nem árt beszerezni egy-két, kifejezetten erre a célra kifejlesztett ovulációs tesztet. Ezek a tesztek a peteérés kimutatására szolgálnak és működésük nagyon hasonló a terhességi tesztekéhez. A peteérést megelőző 24-48 órában ugyanis a női szervezetben magasra szökik az LH hormon szintje, ami beindítja a tüszőrepedést és magát a peteérést is. Ezt a magas hormonszintet érzékelik az ovulációs tesztek és ennek köszönhetően előre jelzik a várható peteérést.

Hogyan kell használni?

Az ovulációs tesztek a vizeleten keresztül ellenőrzik a szervezetben lévő LH szintjét. A vizeletet érdemes mindennap ugyanabban az időben, lehetőleg délután begyűjteni. A tesztelést a legjobb a 17. ciklusnapon elkezdeni és utána az ovuláció bekövetkeztéig vagy a következő menstruációig minden nap elvégezni. Az eredmény kiértékeléséhez össze kell hasonlítani a tesztcsík és a kontrollcsík színét. A teszt pozitív, ha mindkét csík ugyanolyan erős, mint a kontrollcsík. Ilyenkor érdemes az együttlétet az első pozitív teszt estéjére vagy másnap reggelre időzíteni. Abban az esetben, ha csupán a kontrollcsík látható, az eredmény negatív, ha pedig a kontrollcsík sem jelenik meg, a teszt semleges eredményt mutat. Az ovulációs tesztekből, csakúgy, mint a terhességi tesztekből, létezik tesztcsík, kazetta, valamint vizeletsugaras kiszerelés is. A teszt elvégzésének konkrét módja és az eredmény leolvasásának ideje, a különböző típusú tesztektől függ.

A vásárlás

LH tesztet vásárolhatunk drogériában, patikában, nagyobb hipermarketekben vagy akár az interneten keresztül is. Egy ciklusban az értékelhető eredmény érdekében érdemes legalább öt tesztet felhasználni. A patikában kapható 5 darabos kiszerelések ára 1500-5000 ft között mozog. Az interneten rendelhető ovulációs tesztek, igaz, hogy olcsóbbak, hatékonyságuk azonban megkérdőjelezhető.