Mintamenzák és új szemlélet a közösségi étkeztetésben

Sok kisiskolásnak fogalma sincs arról, a brokkoli vajon zöldség vagy olasz futballista. Több háztartásban a hétvégi étkezés kimerül egy jó nagy adag hamburgerben. Más családban egyáltalán nem jutnak főtt ételhez a csemeték. Ezt a nagyon szélsőséges helyzetet fogja közre a sokat szidott közétkeztetés. Pedig aki élt már külföldön, tudja, a magyar közösségi konyhák meglepően jók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. november 27. Szaurella

Sok kisiskolásnak fogalma sincs arról, a brokkoli vajon zöldség vagy olasz futballista. Több háztartásban a hétvégi étkezés kimerül egy jó nagy adag hamburgerben. Más családban egyáltalán nem jutnak főtt ételhez a csemeték. Ezt a nagyon szélsőséges helyzetet fogja közre a sokat szidott közétkeztetés. Pedig aki élt már külföldön, tudja, a magyar közösségi konyhák meglepően jók.


Ma hazánkban 2,1 millió ember, közülük 1,1 millió gyermek részesül közétkeztetésben. Az elhízás népbetegség Magyarországon, így létfontosságú, hogy jó alapanyagokból, csökkentett zsír-, cukor- és só tartalmú ételek készüljenek a közösségi konyhákon. Ezt felismerve az élelmezéstudományi szakma 2011 óta nyomon követi, véleményezi azt az Országos Tisztiorvosi Hivatal ajánlását, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) átvett, és jogszabálytervezetként tárgyalt meg a szakma képviselőivel. Pálháziné Sármány Csilla, az Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (ÉLOSZ) elnöke úgy nyilatkozott portálunknak, hogy már az ajánlásba is beépítették a javaslataikat.

Egyebek mellett a mennyiségi előírásoknál is jelezték, és valóban bele is került a szövegbe, hogy egy bölcsődés életkori sajátosságainál fogva például nem tudná a javasolt 4-5 dekagramm friss zöldséget fogyasztani. „A 2014 júniusában hatályba lépő, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendeletet jó célt szolgál, de hogy valóban hatékony legyen, azaz a gyermekek meg is egyék az előírt alapanyagokból készült ételt, ahhoz a szakma, a pedagógusok és a szülők összefogása is szükséges. A paradicsomleves és a paradicsommártás sláger a gyerekeknél, de ugyanígy kedvelt az igen magas szénhidráttartalmú grízes tészta. A gyakorlatban látom, hogy hiába főzünk mi az egészséges élelmezéstudományi szempontok alapján, ha az anyuka a kisgyermeke elé chips-es zacskóval jön, jutalomképp hétvégén pedig pizzázni viszi csemetéit. Hovatovább hiába kerül esetleg kelbimbó főzelék a tányérokra, ha az osztály hangadója félretolja, követni fogják a többiek is. Pedig vallom, meg kell tanítani a gyerekeket az étel tiszteletére. Továbbá az élelmiszeripar együttműködése is elengedhetetlen, hiszen hiába főzunnk mi ma is az ajánlás szerint az előírt alapanyagokból, ha a felvágottaknak nagyon magas a sótartalma, de ez alól a fehér kenyér sem kivétel.”

A gyerekek nem ismerik a brokkolit

Gallai Brigitta dietetikus portálunknak szintén kiemelte, ideje volt az új szabályozás létrejöttének: „Rengeteg az elhízott és túlsúlyos gyermek, akik valószínűleg otthon is a negatív étkezési mintákat látták. Meglátásom szerint a neveltetésnek nagyon sok szerepe van az étkezési szokások kialakulásában.” Kérdésünkre, hogy az elmúlt évtizedben vajon mitől lettek ilyen nagy számban túlsúlyosak a gyerekek, a szakember szerint az okokat reklámokban és az anyagi helyzetben kell keresni. A világhálón és a televízióban korlátlanul ömlenek a chips-es és cukros üdítő reklámok, a bővített áruválaszték csokoládéból és édességből is nagy kísértés lehet a zsebpénzzel rendelkező gyerekeknek. Azon szép számú nebulók viszont, akiknek sajnos a szülei csupán olcsó tésztás és burgonyás ételeket tudnak az asztalra tenni, szintén nagy eséllyel lesznek elhízottak és rögzülnek a rossz étkezési szokások is.

A gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mintegy hét milliárd forinttal emelkedhet jövőre. Ez több mint 13 százalékos növekedés – jelentette be a napokban Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára. Idén több mint 33 százalékkal nőtt az ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetésre fordítható támogatás egy főre eső összege: 2010-ben 28,7 milliárd forint jutott erre a célra, 2014-ben ez az összeg 51,5 milliárdra nő. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a bölcsődei, óvodai ellátásban részesülő vagy iskolában tanuló gyermekek közül a múlt évben 347 ezren ingyenes, 202 ezren 50 százalékos kedvezményes ételhez jutottak, tehát az intézményekben étkező gyermekek több mint fele kapott támogatást. A Nemzetgazdasági Minisztérium még az idén 4 milliárd forint többletforrást biztosít ilyen célra. A kormány kiemelt figyelmet fordít azokra a hátrányos helyzetű gyermekekre, akik a nyári szünidőben nem juthatnak meleg ételekhez. A szünidőben 2,4 milliárd forintos forrásból 111 ezer gyermek juthat ebédhez hét héten keresztül. (Forrás: MTI)

A dietetikus Kaposváron évek óta a kórházélelmezésben dolgozik és menüsorait a kórházi konyha iskoláknak is kiszállítja. Így tehát tapasztalatból tudja, a gyermekek egyes zöldségek neveit sem tudják. Fogalmuk sincs a karalábé vagy a brokkoli külleméről. A dietetikus azt is javasolja, hogy fokozatosan lépjenek életbe a változtatások. A gyerekek, ha lassan is, de hozzászoknának az új ízekhez, mivel a csökkentett zsírtartalmú élelmiszereket részesítik előnyben, de a cukornak és a sónak is hadat üzennek a rendelet megalkotói. Tiznaponta kerülne zsírban sült étel vagy kifőtt tészta a menzai asztalokra, de ugyanígy a friss zöldéség és gyümölcs, valamint az alacsony zsírtartalmú felvágottak is előjogot kapnának.

Járjunk Mintamenzára!

Akinek még élénken él az emlékezetében a tarhonyaleves és a paradicsomos káposzta hamistítatlan menzai emléke, reménykedhet: a közétkeztetési reform kapcsán jelentős kezdeményezés a Mintamenza program. Idén novemberig már 250 főzőkonyha csatlakozott hozzá, és egyre több gyártó veszi figyelembe az elvárásokat. Pesti Imre budapesti kormánymegbízott az MTI-nek úgy nyilatkozott, nem lehet egészséges Magyarország megfelelő közétkeztetés nélkül.

Ezt a kormány is felismerte, mikor az idén megduplázta a közétkeztetésre szánt éves fejkvótát, így az 68 ezerről 102 ezer forintra emelkedett. A Mintamenza programot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja. Tószegi-Faggyas Katalin, a Kamara vidékfejlesztési igazgatója arról számolt be, hogy a Mintamenza program biztos piacot jelent a hazai termelőknek. A kamarához tartozó mintegy 17 ezer élelmiszeripari termelő képes friss, szezonális, jó minőségű alapanyagokkal ellátni a közétkeztetési intézményeket. Az igazgató elmondta, hogy a kamarai tagok a “szántóföldtől az asztalig” képviselik az agrárágazatot. Eddig száz vállalkozással vették fel a kapcsolatot. Kitért arra is, hogy cél az, hogy a közétkeztetésben helyet kapjanak a korábban nem jellemző hal- és vadhúsételek is. Prohászka Béla, a Mintamenza program szakmai vezetője a prioritások közé sorolta, hogy a beszállítók minőségi, szezonális alapanyagokkal lássák el a főzőkonyhákat, az ételek szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készüljenek és ne utaztatott élelmiszerekből dolgozzanak a menzák. A szakmai vezető elmondta, hogy az országosan 250, önként csatlakozott főzőkonyha mintegy 700 ezer embert lát el naponta, ami a közétkeztetésben részt vevők harmadát jelenti.

Túlsúlyosak a gyermekeink

A gyermekkori elhízás is az elmúlt tíz évben háromszorosára emelkedett. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálatai igazolták, hogy a táplálkozási kockázati tényezők, például fokozott zsírbevitel, napi öt grammot meghaladó só-bevitel, alacsony zöldség- és gyümölcs-fogyasztás nemcsak a felnőttek körében, hanem már gyermekkorban is kimutathatók – olvasható az EMMI közétkeztetésre vonatkozó rendelettervezetének csatolt anyagában. Az OÉTI vizsgálatai szerint az óvodai és az iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek.

A WHO 2007-ben készített felmérése szerint világszerte az elhízásból adódó közvetlen egészségi kiadások az adott ország összes egészségügyi kiadásainak 1,2-7,3 %-át, a GDP 0,3-1,4 %-át teszik ki. Szív- és érrendszeri betegségekre az Európai Unióban fordított összes kiadás 2006-ban 192 milliárd euro volt, melyből 57 % volt az egészségügyi kiadás, 21 % a munkából való kiesés miatti termelékenység csökkenés.  (Forrás: EMMI)

Mindezekre tekintettel, a közétkeztetés átalakítása nélkül a táplálkozással összefüggő betegségek kockázata hosszú távon nem csökkenthető – vélik a szakemberek. Nem elhanyagolható szempont, hogy a rendelet előírásainak betartásával a közétkeztetés egészségesebbé válik. Azaz valamennyi nevelési-oktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményben ellátott gyermek számára biztosított lesz az egészségesebb táplálkozás. Ezzel a hátrányos helyzetű, illetve a szociális ellátás keretében étkeztetett gyermekek számára is biztosított a koruknak és élettani állapotuknak megfelelő táplálkozás, vagyis nem éheznek. Így van esély arra, hogy az óvodai vagy az iskolai menzán a társadalmi egyenlőtlenség és hátrányos megkülönböztetés csökken: egy nebulónak se kelljen szégyenkeznie, ha meleg étel csak ott kerül az asztalára.