Mire vigyázzanak a túlsúlyos tinédzserek?!

Azoknál az egyébként túlsúllyal küzdő tinédzsereknél, akik sok sós rágcsálnivalót esznek, felgyorsul az öregedés folyamata.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tinédzser
2014. március 23. bencze.aron

Azoknál az egyébként túlsúllyal küzdő tinédzsereknél, akik sok sós rágcsálnivalót esznek, felgyorsul az öregedés folyamata. Ezért különösen náluk ajánlott a sóbevitel csökkentése, ezzel nemcsak a sejteket védik az elöregedéstől, de számos betegség kockázatát csökkenthetik – figyelmeztet a Headlines&Global News cikke.


Azt már korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kromoszómák végein lévő telomerek az évek előrehaladtával rövidülnek, azonban az olyan egészségtelen szokások, mint a dohányzás, a testmozgás hiánya és a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása felgyorsítja az öregedést azáltal, hogy megrövidíti a telomerek hosszát.

Annak érdekében, hogy kiderítsék, a só hogyan befolyásolja a telomerek hosszát, a kutatók 766, 14-18 év közötti tinédzsereken végeztek tanulmányt. Kálium-bevitelük alapján két csoportra osztották őket: akik keveset fogyasztottak, azok napi 2,3 mg, akik sokat, azok dupla ennyit, 4,2 mg-ot.

Ezen kívül a szakemberek számos egyéb olyan tényezőt figyelembe vettek, amik befolyásolják a telomerek hosszának alakulását. Azt találták, hogy azoknak a túlsúlyos vagy elhízott tinédzsereknek, akik túl sok sós rágcsálnivalót fogyasztottak, szignifikánsan megrövidült a telomerek hossza.

Ezért a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy különösen aki túlsúlyos, az mielőbb csökkentse sóbevitelét, ezzel lassíthatja a sejtek öregedését és csökkentheti a szívroham kialakulásának kockázatát.