Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Mit együnk, hogy egészségesebb legyen a májunk?

Mit együnk, hogy egészségesebb legyen a májunk?

A máj az egyik legnagyobb szervünk, melynek rendkívül fontos szerepe van az egészséges emésztés biztosításában, illetve abban, hogy a szervezetünkbe kerülő méreganyagoktól megszabaduljunk.

Írta: Csontos Dóra,

A máj az egyik legnagyobb szervünk, melynek rendkívül fontos szerepe van az egészséges emésztés biztosításában, illetve abban, hogy a szervezetünkbe kerülő méreganyagoktól megszabaduljunk.


Napjainkban, különösen ünnepek tájékán azonban gyakran túlterheljük a májunkat, ezzel pedig romlik annak hatékonysága is.-figyelmeztet a HáziPatika.com

A méregtelenítés csak az egyik funkciója a májnak, emellett szerepet játszik többek között az immunrendszer működésében, vitaminokat is tárol, valamint benne raktározódnak el az energiát biztosító anyagok is. Napjainkban az életmódunk, elsősorban az étrendünk és a szokásaink miatt a májunk rendkívül nagy terhelésnek van kitéve, és szinte folyamatosan fokozott méregtelenítő munkára van kényszerítve.

A zsírdús ételek, a gyógyszerek és az alkohol egyaránt túlterhelhetik a májat, ennek a következménye lehet többek között krónikus fáradékonyság, fejfájás, bőrproblémák vagy emésztési zavarok. Most bemutatunk néhány olyan ételt, melynek rendszeres fogyasztásával segíthetjük a máj munkáját, stimulálhatjuk és revitalizálhatjuk annak sejtjeit.

Így tehetjük rendbe a májunkat

Az agyvelő után talán a legbonyolultabb szervünk a máj, amely miniatűr vegyi üzemként gondoskodik szervezetünk sok létfontosságú folyamatáról, vércukorszintjéről, méregtelenítéséről. Hogyan vigyázhatunk rá?

A fokhagymában található enzimek segítik az emésztést, és serkentik a méregtelenítési folyamatokat. Emellett a fokhagyma rendkívül jó hatással van a koleszterinszintünkre, vagyis ezzel is képes ‘tehermentesíteni’ a májat. A fokhagymát legegyszerűbben nyersen vagy főzve fogyaszthatjuk, de ha nem kedveljük az ízét, akár fokhagyma-tartalmú étrend-kiegészítőt is szedhetünk.

A grapefruitban rengeteg a vitamin és az ásványi anyag, valamint a hasznos rostanyag és pektin, ezek pedig mind hozzájárulhatnak a máj erősítéséhez. A grapefruitban található egyik vegyület, a glutathion pedig többek között a nehézfémek eltávolításában is szerepet játszik. Együnk naponta egy egész grapefruitot, vagy igyunk egy pohár frissen facsart gyümölcslevet. Hasonlóan jó hatású a citrom is, melyben olyan anyagok is találhatóak, melyek serkentik a májenzimek termelődését.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Szabadságon gyerekek nélkül!?

Egész évben „sakkozunk” a rendelkezésünkre álló szabadsággal. A szabad napok kivételét a gyermekek nyári vakációjához, téli és tavaszi szünetéhez igazítjuk....

Close