Mit kell tudni a fitymaszűkületről?

Az egyik legmegosztóbb téma fiús anyukák körében a fityma kezelése, tisztán tartása. Húzogassuk? Vagy inkább hagyjuk? És vajon mikor kell fitymaszűkülettől tartanunk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2016. szeptember 06. Csontos Dóra

Az egyik legmegosztóbb téma fiús anyukák körében a fityma kezelése, tisztán tartása. Húzogassuk? Vagy inkább hagyjuk? És vajon mikor kell fitymaszűkülettől tartanunk?


A “húzzuk-ne húzzuk” kérdésre annyiféle választ kaphatunk mindenhonnan, hogy nem csoda, hogy az édesanyák nem tudják, mi is a helyes gyakorlat. Ráadásul sokan összekeverik a fitymaszűkület és fitymaletapadás fogalmát, pedig itt két különféle jelenségről van szó.

Mi a fityma?

A fityma (más néven: előbőr) a pénisz legérzékenyebb részét, a makkot befedő, azt védelmező, idegvégződésekben gazdag bőrredő. A fityma a makk alatt csatlakozik a pénisztörzshöz.

A fitymatörténet kezdete: a fitymaletapadás

Az első és lefontosabb információ, hogy az anyukák tisztában legyenek azzal, hogy amikor a fiú csecsemő a világra jön, akkor a fitymája szorosan hozzá van nőve a makkhoz. Ez teljesen normális jelenség, semmiképp nem kóros, így kezelést sem igényel, sőt kifejezetten tilos a fitymát hátrahúzni! A fityma hátrahúzása ugyanis fájdalmas lehet a pici számára, ráadásul számtalan bajt is okozhatunk vele. A fityma berepedhet, és hegesen gyógyulhat, a hegesedés pedig pont a rettegett fitymaszűkülethez vezethet.

Ez a természetes fitymaletapadás tehát – fontos újra hangsúlyozni – nem azonos a fitymaszűkülettel. Való igaz, hogy a régi orvosi gyakorlat sajnos ezt nem vette figyelembe, és a fityma mielőbbi hátrahúzását szorgalmazta, ez azonban mára már jócskán meghaladott gyakorlat.

De meddig ne foglalkozzunk a letapadással?

A csecsemők 80%-ánál fél éves korig nem húzható vissza a fityma, ám ez az összetapadás fokozatosan oldódni fog. Érdekes adalék, hogy a letapadás megszűnése nagy különbségeket mutathat, és akár 18 éves korig is elhúzódhat. A fiúk felénél a fityma csak 10 éves kort követően lesz teljesen hátrahúzható. Éppen ezért nem szabad feleslegesen aggódni amiatt, hogyha 2-3 éves korra még nem tapasztalunk változást: ez korátántsem jelenti azt, hogy műtétre lesz szükség. Mint látható, ez egy hosszú folyamat is lehet.

Akkor mi a teendő?

1 éves kor után a napi tisztálkodási rutin során csak annyira szabad hátrahúzni finoman a fitymát, amennyire az engedi. A kisebb letapadások oldásához pedig szteroidos krémek használata és fitymatorna alkalmazása is elegendő. Emellett a gyerkőcöknek érdemes minél hamarabb megtanítani a fityma alatti terület kitisztítását, hogy a későbbiekben elkerüljék a kellemetlen gyulladásokat.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!