Mit kell tudnod az otthonszülésről?

Milyen feltételekkel lehet otthonszülni? Hol találok bábát? Hogy zajlik a hivatali ügyintézés? Mennyibe kerül? – Itt minden otthonszüléssel kapcsolatos gyakorlati kérdésre választ kaphatsz. Az alábbiakban a jogszabályi előírásokat gyűjtöttük össze közérthetően.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
otthonszülés
2013. szeptember 12. bencze.aron

Milyen feltételekkel lehet otthonszülni? Hol találok bábát? Hogy zajlik a hivatali ügyintézés? Mennyibe kerül? – Itt minden otthonszüléssel kapcsolatos gyakorlati kérdésre választ kaphatsz. Az alábbiakban a jogszabályi előírásokat gyűjtöttük össze közérthetően.


Lehet-e ma legálisan otthonszülni Magyarországon?

2011 áprilisa óta igen. Az otthonszülést az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló 35/2011 (III. 21.) Korm. Rendelete szabályozza. A rendelet szövege elérhető a magyarorszag.hu honlapon.

Kik szülhetnek otthon?

Azok a nők, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

  • a terhesség szövődménymentes
  • az otthonszülés választásakor betöltött 18. életév
  • első szülés esetén a várandós az otthonszülés választásakor a 40. életévét nem töltötte be
  • a terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között van
  • a magzat koponyavégű fekvésű
  • a háttérkórháznak 20 percen belül elérhető távolságra kell lennie

Mi van, ha nincs kórház 20 percen belül?

A szülésnek nem feltétlenül a saját otthonodban kell történnie. Megoldást jelenthet, ha van ismerősöd, vagy tudsz bérelni lakást, amelytől 20 percen belül elérhető a háttérkórház.

Kiket zár ki a rendelet az otthonszülésből?

Nem szülhet otthon például az a nő, akinek hypertoniája (magas vérnyomása) van, vérzékeny, igazolt B típusú streptococcus fertőzése van, ikreket vagy várhatóan 4 kg fölötti gyermeket vár, vagy előzően császármetszése volt. A kizáró okokat részletesen a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, itt csak néhány gyakori példát ragadtunk ki.

Meddig kell eldöntenem, hogy hol akarok szülni?

A várandósság betöltött 36. hetéig kell döntened. Ha az otthonszülést választod, ki kell töltened a rendelet 4. mellékletében szereplő adatlapot (Adatlap a tervezett, intézeten kívüli szülés választásához) 4 példányban és egy példányt 3 napon belül eljuttatnod az általad választott bábának. Ezen meg kell nevezned a körzeti védőnőt és a gyermekorvost elérhetőségükkel, valamint a háttérkórházat, ezért ezeket az adatokat már hamarabb be kell szerezned.

Van-e otthonszülésre felkészítő tanfolyam?

Igen. A tanfolyamok jellemzően nem kifejezetten az otthonszülésre, hanem általában a szülésre készítenek fel. Céljuk, hogy minél több információ birtokában a legjobb döntést hozhasd meg saját szülésed körülményeiről. Tanfolyamokon vehetsz részt a Bábapraxisnál és a Szules.hu csapatánál Budapesten, illetve Győrben az Életjel Egyesületnél.

Kell-e a várandósság alatt jeleznem a védőnőnek és a gyermekorvosnak az otthonszülést?

Igen. Az előző pontban kitöltött adatlapból egy-egy példányt a kitöltést követő 3 napon belül át kell adnod a védőnődnek és a gyermekorvosodnak a várandósság 36. és 37. hete között.

Kell-e előre háttérkórházat választanom, vagy bárhová bemehetek a szülés alatt?

Már a várandósság alatt – legkésőbb a betöltött 36. hétig – ki kell választani a háttérkórházat, amely probléma esetén fogadja a szülő nőt és az újszülöttet. A rendelet szerint a szülés helyszínétől 20 percen belül elérhető kórházat kell választani.