Mit kezdjünk a fehér köpeny szindrómával?

Orvoshoz járni senki sem szeret. Ez tény, sőt vannak olyanok is, akik kiugró vérnyomás értéket produkálnak, hipertónia gyanúját keltve ezzel. Aztán mikor hazaérnek, minden újra a normál kereteken belül mozog.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2014. január 21. Paulik András

Orvoshoz járni senki sem szeret. Ez tény, sőt vannak olyanok is, akik kiugró vérnyomás értéket produkálnak, hipertónia gyanúját keltve ezzel. Aztán mikor hazaérnek, minden újra a normál kereteken belül mozog.


Hogy mennyire kell komolyan venni az orvosnál produkált magas vérnyomást, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt.

Fehér köpeny szindróma

Bármilyen problémával fordulunk orvoshoz, a vérnyomásmérés a legtöbb háziorvosi rendelőben rutinszerűen zajlik. Sokan azonban megdöbbennek a kapott értéken, ugyanis meglehet, hogy otthoni körülmények között a normál értéket produkálnak, azonban orvosnál kiugróan magasat. Ilyen esetben fehér köpeny szindrómáról beszélünk.

Betegség, vagy sem?

Régebben a szakemberek csak legyintettek a problémára, viszont friss tanulmányok már azt sugallják, hogy nem ártana komolyan venni, mivel az ilyen emberek több mint a felénél előbb-utóbb ténylegesen kialakul a hipertónia. Dr. Sheldon G. Sheps, a Mayo Clinic orvosprofesszora hozzátette, hogy bizonyított tény, hogy az idősebb, fehér köpeny szindrómás betegeknél vérnyomáscsökkentő hatására csökken a szívproblémák kialakulásának valószínűsége (ennek ellenére egy egészséges fiatalnak nem feltétlenül kell rögtön gyógyszerekhez nyúlni, ám nem árt rendszeresen ellenőrzésen rész venni). A problémát azért sem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert a Johns Hopkins Kórház közleménye szerint az orvosnál produkált hipertónia idős korban ugyanúgy megnöveli a stroke és a szívinfarktus kialakulásának esélyét, mint az általános hipertónia.

Bár a nemzetközi irányelvek még nem ajánlják mindenkinek, hogy gyógyszeresen kezeljék problémát, mivel több kutatást kell még elvégezni a témában. Ám ha valakinél magas vérnyomást mérnek az orvosi rendelőben úgy, hogy otthoni körülmények közt normális értéket produkál, a következőket érdemes tenni, a további problémák elkerülése érdekében:

Mérje meg otthon azonos időpontban a vérnyomását: „vérnyomását minden nap azonos időpontban, ülő helyzetben mérje úgy, hogy az alkarját támassza meg és a felkarja maradjon szabad, ne szorítsa el semmi. Amennyiben magas értéket mutat az eszköz, 1 perc múlva ismételje meg a mérést, majd 1 perc múlva újra – harmadszor is-, ügyelve arra, hogy a pulzusszámot is számolja! Ha három nap is a normál tartományon kívül mozog a vérnyomása, nagy eséllyel hipertóniás”- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

24 órás vérnyomásmérés: az előbbinél még jobb megoldás, hogy kér az orvosától 24 órás vérnyomásmérőt, mely a nap folyamán többször, különböző körülmények között is megméri az értékét, így tisztában lehet az esetleges kiugrásokkal.