Mit tehetünk mi a szállópor ellen?

Se nem látjuk, se nem érezzük, mégis rombolja az egészségünket, veszélyezteti a kicsiket és az öregeket. Miért nem teszünk ellene?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. január 07. szabo.daniel

Se nem látjuk, se nem érezzük, mégis rombolja az egészségünket, veszélyezteti a kicsiket és az öregeket. Miért nem teszünk ellene?


Bár tél van, és a levegő fagyos, hideg, olyan „friss”, mondanánk, ez mégsem jelenti azt, hogy tiszta. Belegondolva: az emberek többet fűtenek, többet autóznak, többet fűtenek, miközben autóznak… és ez csak néhány bázis, ami rögtön megugrasztja a levegő koszainak számát. A nevesített kémiai anyagok mellett talán a szállópor a legismertebb, levegőminőség-romboló összetevő, és a napokban is galibát okozott Budapesten (is): lássuk, mit is tudhatunk a szmogriadók láthatatlan élharcosáról.

A szállóport se nem látjuk, se nem érezzük. Mindez méretéből adódik, hiszen egy hajszál vastagságának kb. tizedéről, ill. ennek megfelelő térbeli kiterjedésről beszélünk. Láttunk már nyáron levegőben vitorlázó pókot, nyárpelyhet, akármit? Nos, biztosak lehetünk benne, hogy ezeknél a szállópor jóval könnyebb, ezáltal extrém sokáig a levegőben marad (lényegében egy helyben lebeg), mi pedig nem tehetünk mást: belélegezzük.

A leggyakrabb források egyike a gyárak és üzemek égéstermékei, de ne fogjuk csak a nagyokra, hiszen sokkal emberközelibb előállítók is vannak: dízelmotorok, fékezéskori gumikopások, autózáskor felkavart utcapor. Az otthoni fűtés is beleteszi a magáét, mindenekelőtt, ha fa,olaj vagy szén az éghető anyag. Emellett egy jelentős része a szállópornak a mindenkori erózió következménye (amit mi legfőképp téli kátyúként észlelünk).

A szállópor-koncentráció növekedése télen fokozottabb, mint nyáron. Sokan nem is tudják, milyen nagyban hozzájárul ez a légúti megbetegedések kialakulásában (nem foghatunk mindent a hidegre). A kisgyerekekre és fiatal szervezetekre ez különösen veszélyes, tehát mindenképp figyeljük a légszennyezettség-jelentéseket, és erős veszélynél szűrjük az otthonunk levegőjét, illetve tegyük meg, amit meg lehet.

A felnőtteknél a szállópor meghökkentő mértékben járul hozzá a szív-és érrendszeri panaszok fokozódásához, általa megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata is. A WHO mérései szerint pl. Bécsben évente 2400 ember hal meg bizonyíthatóan a szállópor által súlyosbított légzőrendszeri betegségben.

A szállópor-koncentráció a meteorológiai jelentések szerves részét képezi, és a szmogriadó elrendelésének egyik fő faktora. Az érzékszerveinkkel felfoghatatlan kis „semmiség” belélegezve súlyosan károsíthatja a szervezetet, ezért, főleg a téliidőszakban, közös ügyünk tenni ellene.

Következzen tíz tipp, amelyek közül már néhány betartása is javíthat a levegőnk értékein.

1.    Hagyjuk ki a tízedik autózást!
Ha tíz alkalomból kilencszer használnánk csak autót, azzal évi 44 tonna káros anyagtól óvjuk meg a levegőnket. Sok kicsi sokra megy, az autózás pedig amúgy is egyre költségesebb: tervezzünk hát jobban!

2.    Fűtsünk távfűtéssel vagy gázzal
A budapesti cserépkályhák sokan vannak, és a fatüzelés ontja magából a szállóport. Ha van, aki megteheti, legalább a szmoggyanús időszakokban mérsékelje a cserépkályha használatát.

3.    Heti egyszer autó helyett tömegközlekedés
Magyarázatot nem igényel. Egy soktonnás szállópor-spórolás, ami igazából mindenkitől elvárható.

4.    Kis távolságokat tegyünk meg gyalog vagy biciklin
A levegő mellett a szervezetünk is hálás lesz, és a parkolással sem kell bajlódni.

5.    Dízelautók szűrővel
Manapság már felelőtlenség olyan dízelautók használata, ahol a finomrészecskék szűrése nem megfelelő. Új autó vásárlásánál mindenképp figyeljünk rá oda!

6.    Tartsuk karban az autót
Sokkörnyezetóvó intézkedés „elfüstöl”, ha amúgy az alap rossz: egy rosszul karbantartott autó többet árt, mint használ. Rövid távon a levegő, hosszabb távon a pénztárcánk (ezzel együtt az idegrendszerünk) bánja.

7.    Spóroljunk az energiával!
Tudta, hogy ha egy fokkal lejjeb ereszti a szobahőmérsékletet, 6%-ot spórol a fűtésszámlán? Ésszerű szellőztetéssel és fűtéssel ismét duplán hatunk pozitívan: a környezetre és a saját javainkra.

8.    Ha új autót veszünk…
… ha megengedhetjük magunknak, próbáljunk gázhajtású autót venni. A pillanatnyilag piacon lévők közül ár-érték-fenntarthatóság együtthatásban ez vezet.

9.    Tartsuk karban a fűtési berendezéseket
Mint az autók esetében, itt is közvetlen érdek (is), hogyjól működő, tiszta rendszerrel fűtsünk.

10.    Válasszuk a közelebbit!
Vásárlásnál figyeljen oda arra, hogy a termék lehetőleg minél közelebbről származzon, ezzel nemcsak gazdaságilag támogatjuk a hazait és a helyit, hanem a környezetet is óvjuk. Felfoghatatéan mértékű környezetszennyezés kell ahoz, hogy az áruk nagy része eljusson hozzánk. Tényleg megéri az olcsó import? Vagy egy egyszerűbb példa: igyunk csapvizet ahelyett, hogy ásványvizet veszünk.