Mogyoróallergia ellen: mogyoró

A mogyoróallergia gyakorisága az elmúlt tíz évben megduplázódott. Az allergia gyakran más ételallergiákkal együtt jelentkezik, és egyáltalán nem veszélytelen, hiszen súlyosabb verziója akár halálos kimenetelű sokkot is okozhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. június 06. Gyarmati Orsolya

A mogyoróallergia gyakorisága az elmúlt tíz évben megduplázódott. Az allergia gyakran más ételallergiákkal együtt jelentkezik, és egyáltalán nem veszélytelen, hiszen súlyosabb verziója akár halálos kimenetelű sokkot is okozhat.


Az utóbbi években egyre inkább megdől az az elképzelés, hogy az allergén ételeket csak későbbi életkorban adjuk a gyereknek. Míg a glutént a korábbi években fél-egy éves kor előtt nem vezették be, addig a legújabb ajánlások már 4-7 hónapos kortól javasolják. Legutóbb a mogyoróról derült ki, hogy szintén nem érdemes várni vele. A régi hiedelmeknek épp az ellenkezője igaz: minél korábban adunk belőle a babának, annál kisebb eséllyel lesz allergiás rá.

Egye a baba vagy kerülje?

A témával kapcsolatban egy friss tanulmány jelent meg múlt héten a New England Journal of Medicine nevű rangos szaklapban: a szerzők arra keresték a választ, hogy vajon a mogyoróevés elkerülésével csökkenthető-e az allergia esélye. Eredményeik azonban épp ez ellenkezőjét támasztják alá.