Mondj igent a párodnak

Évről-évre nő a házasságon kívül született gyermekek száma a világban – derült ki a KSH felméréséből. Hazánkban sem jó a helyzet. Míg 2010-ben 30,3% volt a házasságon kívül született gyermekek száma, addig 2012-ben ez a szám már elérte a 44,5%-ot. A kérdés az, hogy miért?!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012
2015. március 26. Csontos Dóra

Évről-évre nő a házasságon kívül született gyermekek száma a világban – derült ki a KSH felméréséből. Hazánkban sem jó a helyzet. Míg 2010-ben 30,3% volt a házasságon kívül született gyermekek száma, addig 2012-ben ez a szám már elérte a 44,5%-ot. A kérdés az, hogy miért?!


A válasz valószínűleg abban rejlik, hogy egyre többen csalódnak a házasság intézményében. Az élettársi kapcsolatok száma ezzel szemben folyamatosan emelkedik. Érdemes megfigyelni, hogy mekkora különbség van az országok közt. Törökországban a gyermekek mindössze 2%-a, Görögországban pedig 7%-a születik házasságon kívül, míg Izland 67%-al „vezet”. Magyarország a maga 44,5%-os értékével szintén meghaladja az uniós átlagot, ahol ez a szám 2011-ben 39% volt.

1950 és 1975 között a születéseknek csak 5–6 százaléka származott házasságon kívüli kapcsolatból; 1980-ban az arány már 7,2 százalék, amely az 1980-as évek második felében 10 százalék fölé került, 1990-ben meghaladta a 13 százalékot, az 1990-es évek közepére pedig közel 20 százalékra. – derül ki a KSH „Szülőpárok házasságkötés nélkül” című írásából. Ennek oka az volt, hogy régen úgy hitték, a nem házastársi kapcsolat instabil és hamar felbomlik. A házasságon kívül született gyermekek nem kaptak ugyanolyan jogokat, mint házasságban született társaik.

Ma ezzel szemben Magyarországon a korai összeköltözésben és az élettársi gyermekvállalásban hisznek a párok. Általánosságban azonban elmondható, hogy ez az élettársi forma semmiben nem különbözik a házaspárokétól, de mégsem kötik össze hivatalosan az életüket a felek. Így nem meglepő, hogy 1990 óta három és félszeresére nőtt a házasságon kívüli gyermekvállalás. 2013-ban a házasságon kívül született gyermekek száma elérte a 46,2%-ot.

Magyarország, 2013 összefogaló jelentésből kiderült, hogy 2013-ban már csaknem minden második gyermek házasságon kívül született. Szerencsére a házasságkötések számának csökkenése az elmúlt három évben megállt és szépen lassan emelkedni kezdett. 2013-ban 36,9 ezer pár járult az anyakönyvvezető elé.

A kormány házasság- és családtámogató programjának célja, hogy „kívánatosabbá” tegye a házasságon belüli gyermekvállalást. Ennek érdekében 2015 januárjától több olyan intézkedés is bevezetésre kerül, ami még több kedvezményhez juttatja a családokat. Egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk az idei támogatásokat. Íme, néhány a családtámogató intézkedések közül:

  • Januártól igényelhető a havi 5000 forintos adókedvezmény, amelyet minden házasságot kötő fiatal pár igénybe vehet, amennyiben legalább az egyik félnek ez az első házassága. Ez a kedvezmény két évig, vagy a várandósság 3. hónapjáig jár, az egy gyermek utáni 10.000 Ft-os adókedvezmény pedig már ekkortól igényelhető.
  • Júliustól érkezik a CSOK-program (régi szocpol). Újítás, hogy az egy-gyermekes szülők is igényelhetik, és több dologra lesz igényelhető, mint korábban. A támogatás mértéke 500 ezer és 3 millió 250 ezer forint között igényelhető majd használt és új ingatlanok vásárlására és bővítésére is.