Mosható pelenkák nem csak bioanyukáknak

Környezetemben több anyukát is ismerek, aki mosható pelenkát használ. Mindig felnéztem rájuk, hogy vállalják ezt a plusz munkát, de ahogy elkezdtünk beszélgetni kiderült, nemcsak hősies környezetvédelemről van szó.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. november 18. Aipmilo

Környezetemben több anyukát is ismerek, aki mosható pelenkát használ. Mindig felnéztem rájuk, hogy vállalják ezt a plusz munkát, de ahogy elkezdtünk beszélni, nemcsak hősies környezetvédelemről van szó.


Egy gyermek, míg szobatiszta nem lesz több ezer kilógramm csak igen lassan (400-500 év alatt) lebomló, veszélyes hulladéknak számító pelenka szemetet termel. Átlagosan 6-10 ezer pelenkát használnak el egy gyerekre. A hulladékon kívül az előállítás is igen megterhelő a környezetre.

Textilmami projekt

A szegedi TETT Jövőnkért Egyesület Textilmami, avagy kisgyermekkel, gyermekünk jövőjéért projektje keretében a modern mosható pelenkák népszerűsítését tűzték ki célnak. Tevékenységük keretében ismertető előadásokat, bemutatókat tartanak, rendszeres foglalkozásaik vannak, és számtalan rendezvényen kitelepülnek, hogy minél több embert érjenek el. Ráadásul programjaik ingyenesek, mivel a Norvég Civil Támogatási Alap (vagy NCTA) által támogatott pályázat keretein belül valósítják meg.

Nem akkora meló

Mint Janó Éva, az egyesület alelnöke elmondta, legtöbbször nem is a nyitottság hiányzik, hanem az információ. Még ma is sokan hiszik, hogy a textilpelenka sok extra munkával jár, holott ezek mosógépben moshatóak. Mosás után a pelenka pont olyan tiszta, mint bármilyen ruhanemű, 40 fokon a gyermek többi ruhájával együtt mosható, havonta egyszer 60 fokon áztatással teljesen újnak néz ki. Vasalni többségüket tilos, így ez sem ró plusz feladatot a szülőkre. Ha az ember vigyáz rá és megfelelően kezeli, akkor nem sokat veszít az értékéből és tovább lehet adni.

Több nemzedéknek

A költségek a beszerzésnél egyszerre magasnak tűnnek, de a teljes pelenkás korra tekintve már olcsóbban jön ki (legalább harmad áron) a család, még akkor is, ha a mosógép amortizációját és a mosás költségeit is belevesszük. Ráadásul ezek akár 3 gyereket is ki tudnak szolgálni.

Egészséges

Kinézetre is gyönyörűek és akkor még az egészségügyi előnyökről nem is ejtettünk szót. A textilpelenkák jobban lélegeznek, nem tartalmaznak káros anyagokat, mivel mosásuknál is környezetbarát szereket ajánlott alkalmazni. A textilbelsők leggyakrabban 100% pamutból vagy bambuszból készülnek, esetleg kenderből – ezek mind természetbarát anyagok. A pelenka külseje, a vízzáró rész pedig készülhet úgynevezett PUL-ból, ami egy légáteresztős anyag, vagy gyapjúból, amelyet lanolinba kell áztatni egy éjszakára használat előtt ahhoz, hogy vízzáró legyen. Természetesen a gyapjú a legtermészetesebb, a PUL leginkább műanyag összetételű, de mennyiségileg a későbbiekben minimális hulladékot eredményez.

Ezek a babák hamarabb leszoknak a pelenkáról, ami szintén egy fontos szempont lehet.

Bérlés és vásárlás

Szegeden és környékén élőknek nagy lehetőség, hogy az egyesülettől bérelhetnek textilpelenkát, így, mielőtt belevágnának, kipróbálhatják, hogy melyik felel meg nekik a leginkább.

A magyar vállalkozók támogatása miatt is külön öröm, hogy a pelenkák egy jó részét, már itthon készítik anyukák. Akiktől közvetlenül is lehet vásárolni:

https://www.facebook.com/detKKo-312483362263670/

https://www.facebook.com/puppee.hu/?fref=ts

https://www.facebook.com/groups/1580238915566613/?fref=ts

http://amorebetet.blogspot.hu/

Elismerés

Az egyesület 2015. november 18-án tartott Magyar Fenntarthatósági Csúcson civil kategóriában az Ozon Zöld-díj első helyezését nyerte el. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk nekik!