Most komolyan: használ még valaki textilpelust?

Mi magunk meglepődtünk milyen sokan, persze sokkal többen esküsznek az eldobhatóra. De mi a különbség? Miért dönt valaki ez vagy az mellett?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. december 09. szabo.daniel

Mi magunk meglepődtünk milyen sokan, persze sokkal többen esküsznek az eldobhatóra. De mi a különbség? Miért dönt valaki ez vagy az mellett?


 

 

 

Az első és legfontosabb kérdés pelenka választásnál talán annak tisztázása, mit várunk el egy pelenkától. Olcsó legyen? Minél ritkábban kelljen cserélni? Egészséges legyen a babának? Ne terhelje a környezetet? Rengeteg szempontot fel lehet sorolni, de biztosan nem találunk olyat, amely minden kívánalomak megfelel.

A gyorsaság és kényelem mindenképp az eldobható mellett szól, ez egy mai anyának gyakorlatilag a legfontosabb szempont. Néha persze érthetetlenül. Ha otthon van a gyerekkel, csak kiférne az idejéből a gyakrabbi mosás.

Nem ezt mondják az erre voksoló, általunk megkérdezett szülők. Anna két gyermeket pelenkáz egyelőre, de elképzelhetetlennek, „életidegennek” tartaná a textil pelenkát. Véleménye szerint olcsóbb, kiszámíthatóbb, praktikusabb az eldobható. Szerinte a mai életritmus „nem úgy van kitalálva”, hogy egy anya folyamatosan a gyermeke tisztántartásával foglalkozzon. Azt elismeri, nem túl környezettudatos megoldás, ugyanakkor felveti: a testilpelenkák tisztítása ugyancsak jókora víz és energiafelhasználással járnak, valahol egyensúlyban érzi a kettőt. „Nem szeretek szemetet terhelni, de vannak esetek, amikor a látszólag pazarlóbb megoldás a jobb. Hasonlít ez a mosogatógéphez: sokan azt hiszik, egy ilyen gép többszörösét használja el a hagyományos mosogatóvíznek, ez egyszerűen nem igaz, ráadásul sok munkától kímél meg”.

A textilt használók jellemzően sokkal érzékenyebben reagálnak a témára: Petra immár negyedik gyermekét pelenkázza így, s mint mondja, a szagát, a tapintását sem bírja az eldobhatónak. „Valahogy az volt bennem, hogy ha itt gyűlne a kert végében, már nem látnánk a szemétdombunktól az erdőt – csak persze elviszik, így nem kell szembesülnöm vele.” Hozzáteszi azt is meg akarta tanítani a gyerekeinek, hogy „a kaki helye a wc-ben van, nem a szemetesben.”

Textilpelust így kell hajtogatni:

 

 

Természetesen nincs orvosi bizonyíték arra, hogy egyik vagy másik egészségesebb lenne, azt ugyanakkor nem nehéz belátni, hogy az egyszerű pamut pelenka sokkal jobban szellőzik, mint a műanyag, nejlon összetevőkből gyártott.  Éppen ezért persze gyakrabban kell cserélni, ezért is érezhetik sokan körülményesnek, unkomfortosnak.

No meg drágának. Nem kíséreljük meg kiszámolni, mennyibe kerülhet egy gyerek mondjuk egy évnyi pelenkázása, mert megtippelni sem tudjuk, csak feltesszük, közel azonos lehet. A textilt nagyjából egyszer kell megvenni, utána csak a külső részt kell cserélni, illetve minden egyes használat után ki kell mosni, ami energia, víz, vegyszer-használattal jár, illetve sok-sok idővel. Az eldobható pelenkát minden használat után kukázzuk, vagyis legyen akárhány gyermekünk születik, minden egyes alkalommal egy pelenkát fizetünk.

Erre mondja azt Anna, hogy rendben, viszont rengeteg ideje felszabadul, amit a gyerekkel tölt, és nem kell száradó pelenkák közt töltenie életéből több évet.

Petra más véleményen van. Szerinte ez a plusz ráfordított idő a gyerekeknek kedvez, hiszen „nem egy befülledt nejlonzacskóban ülnek”, hamarabb lesznek szobatiszták, ráadásul kisebb lesz az ökológiai lábnyomuk.

Magukra bízzuk mit választanak, mindenesetre szavazzanak!

Ez pedig egy hosszabb összeállítás a pelenkázásról általában, eldobható fajtával:

 

Mindezek után: