Multivitamin kisokos: mi miért fontos?

Ha tanácstalanul nézegeted terhességi multivitaminod címkéjét, most segítségedre sietünk egy vitamin kisokossal. Mi mire való? Olvasd el!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. május 26. Gyarmati Orsolya

Ha tanácstalanul nézegeted terhességi multivitaminod címkéjét, most segítségedre sietünk egy vitamin kisokossal. Mi mire való? Olvasd el!


A-vitamin: Hámvédő vitaminnak is nevezik, hiszen a bőr és szövetek épségéért felel, de ez a vitamin segíti a csontok (a fogak) zavartalan fejlődését is, a növekedést is. Emellett az A-vitamin a szem vitaminja is, hiszen a látás folyamataiért is felel. A-vitamin szükséges ahhoz is, hogy az immunfolyamatok megfelelően működjenek, és a fertőzésektől védve legyél. Amit jó, ha tudsz: E-vitamin jelenlétében jobb az A-vitamin felszívódása.

B1-vitamin (tiamin): Akár idegvitaminnak is nevezhetnénk, hiszen az idegrendszer és a szellemi frissesség fontos vitaminja.
A B1 szíved, izmaid működésének őre is.
Ez érdekes: Akinek B1-vitamin hiánya van, azt jobban szeretik a szúnyogok és más vérszívók is.

 
B2-vitamin (riboflavin): A szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében van fontos szerepe, de a szöveti légzésben és a méregtelenítésben is részt vesz.
A nyálkahártya épségét is elősegíti, így hiányában bőrproblémák jelentkezhetnek.

Tudtad? A riboflavint az élelmiszeripar is alkalmazza (E101): majonézekben például gyakran megtalálhatod.

 
B6-vitamin (piridoxin): Aminosavak és fehérjék anyagcseréjében van kiemelt feladata, emellett részt vesz a zsíranyag cserében valamint a vérképzésben is. Biztosítja az idegrendszer megfelelő működését. Hallottál róla? A B6-vitamint egy magyar kutató, György Péter fedezte fel 1934-ben.