Nagy cukorkalauz – mit adjunk a kicsiknek?

Nyírfacukor, agávészirup, barna cukor, méz, nádcukor? Újabb és újabb trendek jelennek meg a táplálkozásban, mára már teljesen el lehet veszni az útvesztőben, ha azt keressük, melyik az az édesítő, amelyiket nyugodtan adhatjuk a babáknak, a kicsiknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cukor
2015. szeptember 24. Csontos Dóra

Nyírfacukor, agávészirup, barna cukor, méz, nádcukor? Újabb és újabb trendek jelennek meg a táplálkozásban, mára már teljesen el lehet veszni az útvesztőben, ha azt keressük, melyik az az édesítő, amelyiket nyugodtan adhatjuk a babáknak, a kicsiknek.


Az elején érdemes leszögezni pár dolgot: fontos, hogy a baba legelőször a természetes ízekkel ismerkedjen meg. Ha például túl sok édes ízzel találkozik a hozzátáplálásnál, könnyen lehet, hogy el fogja utasítani a nem édes zöldségeket. Olyan extrém trend is létezik már, hogy egyenesen cukrozzák a zöldségeket, hogy a kicsik megegyék.

Ezzel szemben viszont például a francia hozzátáplálási szokások sok szempontból eltérnek más országokétól. A franciáknál sokkal inkább előtérbe kerülnek a zöldségek, jellemzően zöldségekkel kezdik az új ételek bevezetését, és egy ízt, zöldséget nagyon sokszor, nagyon sok variációban felajánlanak a kicsiknek. Nem mítosz, tény: ennek is köszönhető talán, hogy a francia felnőttek is több zöldséget esznek.

Viszont az is fontos, hogy az anyatej, a tápszer alapvetően édeskés, tehát ez az íz lesz ismerős a babának, ezért érdemes az elején úgy egyensúlyoznunk az ízekkel, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.

Rossz hír

Hiába a számtalan új trend, ismeretlen alapanyag, az újabbnál újabb és egyre drágább összetevők: a cukor alapvetően cukor. Kisebb eltérések lehetnek a tápanyag- és vitamintartalomban, de a lényegen mindez nem változtat, ahogy ezt Bencze Mária dietetikus szakértőtől megtudhattuk.

Üres kalóriák

– A természetes cukrokról tudni érdemes – kezdi Bencze Mária dietetikus -, hogy igen magas az energiatartalmuk, és mindemellett más, a szervezet számára fontos mikro- és makrotápanyagokat elenyésző mennyiségben tartalmaznak. Ezért is szoktuk üres kalóriáknak nevezni őket. Ebből a szempontból nincs érdemi különbség aközött, hogy nádcukrot, répacukrot vagy szőlőcukrot választunk.

A szervezet energiával való ellátására mind felnőtteknél mind gyermekeknél szükség van, de ehhez rendelkezésre állnak olyan élelmiszerek, melyek az energia mellett biztosítanak más, a szervezet számára nélkülözhetetlen elemeket, fehérjéket, zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat.

Normális, hogy szeretjük

Persze az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk, nehéz ellenállni a csábításnak. Az édes íz hiányát enyhíthetjük gyümölcsök, gyümölcskészítmények, aszalt gyümölcsök, gyümölcssaláta fogyasztásával, vagy megihatunk egy pohár százszázalékos (lehetőleg hígított) gyümölcslevet.

A méz csodálatos anyag, melyet érdemes használni, ha édes ízre vágyunk, mert összetevői szervezetünk számára nagyon sok segítséget adhatnak. Kisgyermekeknek azonban egyéves kor alatt nem ajánlatos adni, mert tartalmazhat kórokozót, és allergizálhat.

Édesítőszert csak indokolt esetben!

– Mesterséges édesítőszereket, fruktózt, nyírfacukrot kisgyermekkorban nem javasolok – folytatja a szakértő -, csak kialakult betegség esetén. Hasmenést okozhatnak, és más egészségkárosító hatásuk is lehet, ami egy fejlődő szervezet számára még nagyobb problémát okozhat.

A hozzátáplálás megkezdése során (az anyatejes táplálás kiegészítésképpen) a baba az édes ízzel gyümölcslevek, gyümölcspépek formájában találkozik. Ennél többre élettanilag a későbbiekben sincs szükség. Sajnos nagyon vonzó a gyermekek számára a sok ízes, színes, cukrozott üdítőital, a gumicukrok, egyéb cukorkák, édességek, melyeket bizonyos helyzetekben nehéz elkerülni. Ilyenkor törekedjünk a mértéktartásra, és keressük a jobb minőséget. Zsúrokra, ritka alkalmakra válasszunk színezékektől és mesterséges aromáktól mentes, lehetőleg jó alapanyagokból készült termékeket.

Az édes íz elérésére kiváló lehetőség az otthon elkészített sütemény, desszert, melyet fajtájától függően adhatunk már másfél-két éves korban. Itt is érdemes kihasználni a gyümölcsök természetes édes ízét, és ezek felhasználásával készíteni a desszerteket, nassolnivalókat.

Nézzük sorra, milyen cukrokat ismerünk, és melyikről mit lehet tudni! Részletek a továbbra kattintva.