Nagyítós osztálykirándulás

Vajon az iskola az életre nevel?- merül fel újra és újra a kérdés. Nyilván mindenkinek vannak jó és rossz tapasztalatai. Fölösleges bemagolni valók, megalázó felelések, példakép pedagógusok és nagyszerű osztálykirándulások.  A Nagyító Alapítvány kiegészíti az iskolai oktatást, és hiányt pótol a nevelés terén.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. december 10. Aipmilo

Vajon az iskola az életre nevel?- merül fel újra és újra a kérdés. Nyilván mindenkinek vannak jó és rossz tapasztalatai. Fölösleges bemagolni valók, megalázó felelések, példakép pedagógusok és nagyszerű osztálykirándulások.  A Nagyító Alapítvány kiegészíti az iskolai oktatást, és hiányt pótol a nevelés terén, mert


 „Ha a Föld lakosságának csak fele szeretné csak feleannyira az embereket és azoknak is csak fele tudna olyan őszintén, kedvesen és szeretettel tekinteni másokra, mint ti, akkor a Föld lenne a legjobb hely a világegyetemben.”

„Húú! Hát ez a hétvége után nem is nagyon lehet mit mondani. A hely egyszerűen csodás, a programok is hihetetlenül jók voltak. A csoportvezetőkről és a csoportvezetésről nem is beszélve. Nagyon jó volt azt érezni, hogy mennyire élvezitek, szereitek és értitek a munkátokhoz. Csak így tovább. Remélem, még találkozunk. Addig is jó munkát és sok-sok kitartást!”

Így búcsúznak a résztvevők egy alternatív osztálykirándulás után a Nagyító önkéntes csoportvezetőitől.

A alapítvány alternatív osztálykirándulásait immár 20 éves tartja középiskolásoknak.

Egy Nagyítós hétvége

Hogy mit szól egy csapat kamasz, ha azt mondják nekik, hogy ezen az osztálykiránduláson reggel 9-től este 10-ig lesznek a programok és az étkezéseken kívül csak 2 óra lazulásra lesz mód? Élvezik!  Pedig nem hagyják őket, mint a befőtt! Élvezik, ha lehetőséget kínálnak helyzeteket kipróbálni, ha beszélgethetnek témákról, amikről még sosem volt szó. Örülnek neki, ha megoldhatnak közösen egy feladatot és megérezhetik, hogy együtt jobban mennek a dolgok. A két nap után mindig jobban megismerik magukat és osztálytársaikat.

A hétvégi programon résztvevő osztályok, vagy egymást ismerő fiatalok csoportjai (színjátszó kör, egyházi csoport, diákönkormányzat) képzett egyetemisták és fiatal szakemberek vezetésével vesznek részt a személyiség- és közösségfejlesztő foglalkozásokon. A Nagyíró hétvégéire csoportosan, osztály szinten pályázhatnak az érdeklődők . Választhatnak a program témakínálatából és a megadott időpontokból. Önismeret, kommunikáció, szerelem-család, közösség, … mind olyan témák, amikre valóban szükség lesz az életben. És mivel nem kész anyagot darálnak le a vezetők, ezért arra van idő, amire kell.

 

Már előzetesen felmérik a Nagyító munkatársai az igényeket, szükségleteket egy osztályfőnöki óra keretében. Csak ez után jönnek el a fiatalok péntek estétől vasárnap délig Berekfürdőre a Megbékélés Házába. Itt szállás, étkezés, kiscsoportos munkára alkalmas termek és klassz kert várja őket. Egy osztállyal 8-10 fiatal Nagyítós foglalkozik a hétvégén. A legtöbb program kiscsoportban zajlik, ami egy intim közeg és lehetőséget biztosít a mélységek megélésére is.

 

Felelősséget vállalni, felnöni önmagukért

A hétvége témája adott, de, hogy azon belül mi merül fel az egyes résztvevőkben, hogy mire nyitottak és mire nem, hogy milyen konfliktusok kerülnek felszínre előre nem látható. Így ezeket figyelembe véve zajlanak a foglalkozások.

Ami még nagyon fontos, hogy itt minden résztvevő középiskolás felelős önmagáért, tennie kell azért, hogy jó legyen neki, nem fogják neki készre rágni a gondolatokat, nem fogják helyette megválaszolni a kérdéseket, megérezheti viszont, hogy figyelnek rá, hogy számít a véleménye, hogy hatással lehet környezetére, önmagára.

 

Pályázati információ

Ilyen programokra várják 2016 tavaszán is a jelentkező osztályokat, középiskolás csoportokat a Nagyító Alapítvány munkatársai. További részletek, pályázati kiírás innét letölthető: nagyito.hu