Napjaink megkeserítője: a babareflux

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. november 18. bencze.aron

Állandó csuklás odabent, babareflux idekint? Nálunk bejött, a gyereknek egész nap orrán-száján jön vissza a tej, az a szerencse, hogy vidáman tűri.


Amikor Kátya még a hasamban volt, és azon szórakoztunk férjemmel, mennyit csuklik a méhen belül, még nem nagyon értettem, miért is mondta egy az egészségügyben dolgozó ismerősöm, hogy hajaj, bukós baba lesz. Már tudom. Lassan két hónapja keseríti meg ugyanis az életünket a reflux, ami a baba számára, és a mi számunkra is kellemetlenségekkel jár. Eleinte nem tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget a tüneteknek, mondván, nagyon pici még a gyerek, szoknia kell a gyomornak a működést. Ám a gyakori bukások száma csak nem akart csökkenni, és újabb tünetek születtek.

Tünetek:

– Kátya folyamatosan bukik. De tényleg. Bukik evés előtt, evés után, de még evés közben is. Olykor öt perc sem telik el a két bukás között, de az tuti, hogy félóránként visszajön neki valamennyi tej.
– Sokat csuklik, gyakran félrenyel.
– Az evés utáni büfizést követően is büfizik a két etetés között, többször.
– Evés közben sokszor nyugtalan.
– Olykor asztma-szerű légzéssel alszik.
– Éjjel felriad arra, hogy orrán-száján jön vissza az anyatej.
– Néha sugárban hány.
– Kátya mindemellett a “vidáman bukók” csoportjába tartozik, akinek nem okoz komoly kellemetlenséget a jelenség, vagyis a reflux nem jár súlyveszteséggel vagy lassú súlygyarapodással, nem vigasztalhatatlan, nincsenek szövődmények (pl. fülfertőzés, orrmelléküreg gyulladás, stb.) és fájdalmak, nem bukik véreset vagy zöldes színűt.

Orvosunk éppen ezért nem is javasolta a gyógyszeres kezelést, 12-24 hónapos korra ráadásul a reflux magától is javulni szokott.

Amit teszünk ellene:

– Lehetőség szerint nem mozgatjuk, gyürkésszük feleslegesen a babát – nehéz megállni, főleg most, hogy már combosodik, hurkásodik.
– Pelenkázásnál inkább oldalra fordítom, és nem emelem meg a lábait, ahogyan azt a nagyobbik gyerekeknél csináltam annak idején.
– Inkább gyakrabban,de rövidebb ideig szoptatom, a kisebb adagokat ugyanis könnyebben megemészti a gyomra.
– Nem adok teljesen telítődött mellet a szájába, dolgozzon meg kicsit a tejért, így kisebb az esélye a félrenyelésnek.
– Nemcsak az evés végleges befejeztével böfiztetem, hanem kétszer is megszakítom a szoptatást, hogy közben is böfizzen.