Nassoljunk egészségesen!

Nassolni mindenki szokott, és nem kell rögtön túlsúlyosnak lenni, hogy elkezdjünk odafigyelni arra, mit „dobunk be” csak úgy, két étkezés között. A legvonzóbb „gyors nassokra” ajánlunk alternatívákat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
chips
2014. január 13. szabo.daniel

Nassolni mindenki szokott, és nem kell rögtön túlsúlyosnak lenni, hogy elkezdjünk odafigyelni arra, mit „dobunk be” csak úgy, két étkezés között. A legvonzóbb „gyors nassokra” ajánlunk alternatívákat.


A mennyiség is fontos, hiszen az egészséges holmik mértéktelen fogyasztása is felborít valamit a szervezetben, ezért alapvetően a kiegyensúlyozottságra kell törekedni. Ha meghalljuk a nassolás fogalmát, rögtön valami tiltott, bűnös dolog jut az eszünkbe, pedig egy tudatos falatkaválasztás nemhogy nem káros, de kifejezetten egészséges tud lenni a teljes táplálkozásunk tekintetében.

Tipp: egyszerűbb a jó nassolás és a „nem elcsábulás”, ha már reggel, vagy akár egész hétre vonatkozóan kikészítünk a pl. konyhapultra az alábbi nassokból a családnak, így más csak a mennyiségnél kell kontrollálni magunkat, és megmarad a többféléből választás szabadsága.

Ropi és hasonló rágcsák helyett olajos magvak

Igen, ahogy a nevükben is benne van, ezeknek a magvaknak a zsírtartalma jelentősebb mint a „könnyed” kis ropié, viszont emellett több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ezek közül talán legjelentősebb a Magnézium és a B-vitamin, ami elengedhetetlen az idegrendszerünk karbantartásához. Mindemellett összes kalóriában még mindig verik a magvak a ropit: mintegy feleannyi van csak bennük, mégis hosszabb ideig telítenek el, mint a vércukrot hirtelen megdobó szénhidrát-dús ropogtatnivalók. Nagyjából egy maroknyi mennyiséget vegyünk magunkhoz egy nap, ennyi viszont a fentieknek megfelelően bőven elég is lesz egy napszakra két étkezés között, vagy az esti híradó alatt.

Amibe chipset tunkolunk – legyen egy jó guacamole!

Ne féljünk az avokádókrémtől, mert beszerezni és elkészíteni pofonegyszerű, a szervezet pedig hálás lesz, ha kaphat a tápanyagaiból. Hát még, ha nem bolti olajos chipset, hanem házi pirítóst, vagy kétszersültet, esetleg zöldségcsíkokat mártogatunk bele! A guacamoléhoz vegyünk egy érett (ha ujjunkkal benyomjuk a külsejét, nagyjából kanalazható állagot kell sejtenünk a héj alatt) avokádót, vágjuk ketté a mag mentén, egy csavarintással válasszuk ketté, kanalazzuk ki a pépet a héjból és csavarjunk bele citromlevet, villával dolgozzunk bele sót és borsot. Aki szereti, egy kanál tejföllel is ízesítheti, és máris kész a két főre szóló tévénass, ami ráadásul gazdag A és E vitaminban, Béta-karotinban, egészséges növényi olajokban és biotinban.

Kenyerünk java – margarin helyett vajat rá!

Hogy felülírta a „vaj” fogalmát a margarin! Pedig még csak köszönőviszonyban sincs a két „anyag”, összetevőik tekintetében legalábbis. Mégis, gyakran az olcsóbb és praktikusabb megoldást választjuk, a könnyen kenhető margarint, pedig nem kell megijedni: a hűtőben tartott vaj nyáron fél óra alatt kenhető lesz, télen meg be se kell tenni, elég, ha lefedjük a konyhaablakban és folyamatosan kenhető. Mégis a legmegtévesztőbb a margarinban, hogy úgy reklámozzák, hogy ez a fogyókúrák alapja, pedig az értékek összehasonlításában nem győz túl nagy fölénnyel: 100 gramm vajra 752 kalória és 83 gramm zsír jut, míg ugyanennyi margarinban szintén van 705 kalória és 80 gramm zsír. A jellemzően rontott növényi olajokból előállított margarinok helyett tehát nyugodtan válasszunk egy egyszerűen a lefölözött, természetes tejből készült vajat.

Micsoda?! Lekvár helyett mogyoróvaj!

Igazi meglepetésként hathat, hogy van egy trend, amit érdemes néhanapján átvenni Amerikától. Az elhízási faktorok egyikeként kikiáltott mogyoróvaj azonban – amellett, hogy zsírdús maradt, tehát a zsírszegény táplálkozásúaknak továbbra sem etalon – proteinjeivel hosszabb távon jóllakat, mint ugyanannyi lekvár a kenyéren, emellett pedig sokkal több értékes anyagot és kevesebb cukrot tartalmaz. Nem vagyunk lekvárellenesek, de heti párszor a lekvárszezonban is kaphat helyet a mogyoróvaj nagyi remekei mellett!

Anti-modelltrend: gumicukor helyett keserűcsokit

Míg főleg nyugaton kiemelik, milyen zsírszegény a gumicukor, azt talán elfelejtik hozzátenni, hogy „egyébszegény”. Itt most a kevesebb valóban kevesebb: gumicukor nassolásával egy halom cukrot viszünk a szervezetbe, mást azonban nem (a helyzet az, hogy a név beszédes, itt tényleg gumi+cukor összeállításával kapjuk a terméket…). Ezzel szemben a keserűcsoki a maga rémisztő adataival (100 grammban 490 kalória és 32 gramm zsír) olyan anyagokat tartalmaz, amit a szervezet meghálál (kálium, magnézium, króm, mangán), és az ízlelőbimbókat is kényezteti.