Nassoljunk egészségesen!

Nassolni mindenki szokott, és nem kell rögtön túlsúlyosnak lenni, hogy elkezdjünk odafigyelni arra, mit „dobunk be” csak úgy, két étkezés között. A legvonzóbb „gyors nassokra” ajánlunk alternatívákat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. január 13. szabo.daniel

Nassolni mindenki szokott, és nem kell rögtön túlsúlyosnak lenni, hogy elkezdjünk odafigyelni arra, mit „dobunk be” csak úgy, két étkezés között. A legvonzóbb „gyors nassokra” ajánlunk alternatívákat.


A mennyiség is fontos, hiszen az egészséges holmik mértéktelen fogyasztása is felborít valamit a szervezetben, ezért alapvetően a kiegyensúlyozottságra kell törekedni. Ha meghalljuk a nassolás fogalmát, rögtön valami tiltott, bűnös dolog jut az eszünkbe, pedig egy tudatos falatkaválasztás nemhogy nem káros, de kifejezetten egészséges tud lenni a teljes táplálkozásunk tekintetében.

Tipp: egyszerűbb a jó nassolás és a „nem elcsábulás”, ha már reggel, vagy akár egész hétre vonatkozóan kikészítünk a pl. konyhapultra az alábbi nassokból a családnak, így más csak a mennyiségnél kell kontrollálni magunkat, és megmarad a többféléből választás szabadsága.

Ropi és hasonló rágcsák helyett olajos magvak

Igen, ahogy a nevükben is benne van, ezeknek a magvaknak a zsírtartalma jelentősebb mint a „könnyed” kis ropié, viszont emellett több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ezek közül talán legjelentősebb a Magnézium és a B-vitamin, ami elengedhetetlen az idegrendszerünk karbantartásához. Mindemellett összes kalóriában még mindig verik a magvak a ropit: mintegy feleannyi van csak bennük, mégis hosszabb ideig telítenek el, mint a vércukrot hirtelen megdobó szénhidrát-dús ropogtatnivalók. Nagyjából egy maroknyi mennyiséget vegyünk magunkhoz egy nap, ennyi viszont a fentieknek megfelelően bőven elég is lesz egy napszakra két étkezés között, vagy az esti híradó alatt.

Amibe chipset tunkolunk – legyen egy jó guacamole!

Ne féljünk az avokádókrémtől, mert beszerezni és elkészíteni pofonegyszerű, a szervezet pedig hálás lesz, ha kaphat a tápanyagaiból. Hát még, ha nem bolti olajos chipset, hanem házi pirítóst, vagy kétszersültet, esetleg zöldségcsíkokat mártogatunk bele! A guacamoléhoz vegyünk egy érett (ha ujjunkkal benyomjuk a külsejét, nagyjából kanalazható állagot kell sejtenünk a héj alatt) avokádót, vágjuk ketté a mag mentén, egy csavarintással válasszuk ketté, kanalazzuk ki a pépet a héjból és csavarjunk bele citromlevet, villával dolgozzunk bele sót és borsot. Aki szereti, egy kanál tejföllel is ízesítheti, és máris kész a két főre szóló tévénass, ami ráadásul gazdag A és E vitaminban, Béta-karotinban, egészséges növényi olajokban és biotinban.

Kenyerünk java – margarin helyett vajat rá!

Hogy felülírta a „vaj” fogalmát a margarin! Pedig még csak köszönőviszonyban sincs a két „anyag”, összetevőik tekintetében legalábbis. Mégis, gyakran az olcsóbb és praktikusabb megoldást választjuk, a könnyen kenhető margarint, pedig nem kell megijedni: a hűtőben tartott vaj nyáron fél óra alatt kenhető lesz, télen meg be se kell tenni, elég, ha lefedjük a konyhaablakban és folyamatosan kenhető. Mégis a legmegtévesztőbb a margarinban, hogy úgy reklámozzák, hogy ez a fogyókúrák alapja, pedig az értékek összehasonlításában nem győz túl nagy fölénnyel: 100 gramm vajra 752 kalória és 83 gramm zsír jut, míg ugyanennyi margarinban szintén van 705 kalória és 80 gramm zsír. A jellemzően rontott növényi olajokból előállított margarinok helyett tehát nyugodtan válasszunk egy egyszerűen a lefölözött, természetes tejből készült vajat.

Micsoda?! Lekvár helyett mogyoróvaj!

Igazi meglepetésként hathat, hogy van egy trend, amit érdemes néhanapján átvenni Amerikától. Az elhízási faktorok egyikeként kikiáltott mogyoróvaj azonban – amellett, hogy zsírdús maradt, tehát a zsírszegény táplálkozásúaknak továbbra sem etalon – proteinjeivel hosszabb távon jóllakat, mint ugyanannyi lekvár a kenyéren, emellett pedig sokkal több értékes anyagot és kevesebb cukrot tartalmaz. Nem vagyunk lekvárellenesek, de heti párszor a lekvárszezonban is kaphat helyet a mogyoróvaj nagyi remekei mellett!

Anti-modelltrend: gumicukor helyett keserűcsokit

Míg főleg nyugaton kiemelik, milyen zsírszegény a gumicukor, azt talán elfelejtik hozzátenni, hogy „egyébszegény”. Itt most a kevesebb valóban kevesebb: gumicukor nassolásával egy halom cukrot viszünk a szervezetbe, mást azonban nem (a helyzet az, hogy a név beszédes, itt tényleg gumi+cukor összeállításával kapjuk a terméket…). Ezzel szemben a keserűcsoki a maga rémisztő adataival (100 grammban 490 kalória és 32 gramm zsír) olyan anyagokat tartalmaz, amit a szervezet meghálál (kálium, magnézium, króm, mangán), és az ízlelőbimbókat is kényezteti.