Ne félj a vajúdástól!

Sokan rettegnek a szüléstől, a hosszú órákon át tartó vajúdástól. Pedig a természet a fájdalom mellé bölcsen ad fájdalomcsillapítót és az is sokat segít, ha tudjuk, mi miért történik vajúdás során.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. május 23. Csontos Dóra

Sokan rettegnek a szüléstől, a hosszú órákon át tartó vajúdástól. Pedig a természet a fájdalom mellé bölcsen ad fájdalomcsillapítót és az is sokat segít, ha tudjuk, mi miért történik vajúdás során.


Mi a vajúdás?

Hétköznapi definíció szerint a vajúdási folyamat a rendszeres, fájdalmas összehúzódásokkal, méhkeményedésekkel kezdődik, melyek legalább 10 percenként vagy gyakrabban jelentkeznek az alhas és a deréktáj területén. Kísérő tünetként jelentkezhet véres váladékszivárgás a hüvelyből, esetleg magzatvízcsorgás. Fájásnak vagy kontrakciónak a méh izomzatának összehúzódásait nevezzük, melyek segítik a babát lejjebb tolni és a méhszájat kinyitni.

A fájdalom a barátunk

A fájdalom fogalma a nyugati gondolkodásmódban mindig negatív megvilágításban szerepel. Arra törekszünk, hogy ha valami fáj, azt elmulasszuk. A fájdalom azonban fejlődést is jelezhet, valami újnak a kezdetét. Gondolhatunk rá úgy is, hogy hozzásegít bennünket a kisbabánk világra hozatalához. A jósló fájások még rendszertelen, de fájdalmas méhkeményedések a szülést megelőző napokban és ezek segítenek abban, hogy a méhnyak élettani, hátra felé tekintő helyzetéből előre fordulhasson és felpuhuljon. Kevésbé látványos, viszont annál fontosabb szerepe, hogy a szövetekben elinduljon a méhszájat megnyitó folyamat. Változó, hogy mindezt a kismamák jósló fájás formájában megérzik-e, vagy szinte észrevehetetlen módon megtörténik a változás a méhnyak szerkezetében. Előfordul, hogy a kismama ezekre a hullámokra olyan érzékenyen reagál, hogy napokig tartó elővajúdásról beszél.

Ha a vajúdás beindul…

A rendszertelen összehúzódások akár le is állhatnak egy időre, vagy szinte minden átmenet nélkül rendszeressé és egyre erőteljesebbekké válhatnak. Megindul a vajúdás aktív fázisa. A vajúdás ideje teljesen egyedi, sőt akár szülésenként is eltérhet, de átlagban 5-8 óra alatt tágul ki a méhszáj kb.10 centiméteresre és ereszkedik lejjebb a medencében a kisbaba.

A vajúdás elejét szociális szakasznak is nevezik, utalva arra, hogy a kismama ekkor leginkább örömet érez, hogy végre beindultak az összehúzódások. Izgatott, jó kedvű, miközben figyeli a folyamatot, nézi a két fájás közt eltelt időt. Ebben a szakaszban jó, ha minél tovább tudunk otthon maradni, hogy az összehúzódások erőre kapjanak a biztonságos falak között. Vehetünk egy finom fürdőt, hajat moshatunk, sőt még egy finom masszázst is igénybe vehetünk. Ilyenkor már ne fárasszuk magunkat, inkább próbáljuk feltölteni az energiaraktárainkat. Fogyasszunk könnyen emészthető, de energiát adó szénhidrát tartalmú ételeket, igyunk teát, ásványvizet.

Irány a szülészet!

Amikor úgy érezzük, hogy biztonságosabb lenne szakemberrel folytatni a vajúdást, akkor hívjuk fel a szülésznőnket, orvosunkat és induljunk el a szülőszobára. Általános javaslat, hogy rendszeresen, 4-5 percenként jelentkező fájástevékenységnél, és/vagy elfolyt magzatvíznél érdemes bemenni az intézetbe.

A kórházi protokollban foglalt kötelező vizsgálatok, és ellátás után, a kismama rendszerint a vajúdó helységben vagy már a szülőszobában kerül elhelyezésre. Partnerünk nagy segítség lehet a vajúdás óráiban, de nagyon fontos, hogy maradjon a háttérben. Akkor tud jól haladni a vajúdás, ha a szülő nő a saját belső késztetéseinek tud eleget tenni, és nem a külső irányításoknak kell megfelelnie. Ha előzetesen jártunk felkészítő tanfolyamra vagy jógára, az ott tanult légző technika alkalmazása most nagy segítség lehet.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!