Négy lépés az ápolt fogakért

Fogaink egész életünk során szolgálnak bennünket, ezért nem mindegy, hogy mennyit és hogyan törődünk velük. A gyermekkorban elsajátított fogápolás egy életre szól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. november 24. Gyarmati Orsolya

Fogaink egész életünk során szolgálnak bennünket, ezért nem mindegy, hogy mennyit és hogyan törődünk velük. A gyermekkorban elsajátított fogápolás egy életre szól.


Az Újbudai Fogászati Centrum vezető orvosa, Dr. Bíró Lukács, fog- és szájbetegségek szakorvosa azt mondja, 4 dologra figyelve segíthetünk gyermekünknek a helyes fogtisztítás elsajátításában.
 
1. Fogkrémválasztás
 
A gyermekeknél különösen fontos kérdés, milyen fogkrémet használjon a fogak tisztításakor? Dr. Bíró Lukács elmondja, hogy még a fogkefeválasztásnál is lényegesebb, hogy mivel dörzsölik a kicsik a fogukat. “Minden, ami a szájba kerül, a nyálkahártyán keresztül azonnal felszívódik, és rögtön a keringésbe jut. Ezért kell mindig megnéznünk, hogy milyen összetételű fogkrémeket használnak gyermekeink”. Választás során olyan termék kerüljön a kosarunkba, ami szintetikus anyagtól mentes, és nem tartalmaz tartósítószer- és más szintetikus színezőanyagot sem. A gyógyszertárakban kapható natúrfogkrémek is ugyanúgy képesek biztosítani a szájüreg egészségét és higiéniáját, mint a drogériákban kapható, népszerűbb ‘társaik’. Szánjunk egy kis időt a fogkrémek összetevőinek böngészésére. Ez egy egyszeri alkalom, hogy megtaláljuk a megfelelő fogápoló szert. Ha pedig találunk olyat, ami növényi kivonatokat is tartalmaz, akkor nem csak a lurkónk fogainak a tisztaságáért teszünk, hanem biztosak lehetünk benne, hogy ezzel csemeténk javítja majd a fogíny vérkeringését, és megelőző lépéseket tesz a fogínygyulladás és fogínysorvadás kialakulásának elkerülésére.

2. Nem csak sikálni, tisztítani

Ha a gyermekünkre bízzuk a fogmosást, valószínűleg a fogkefére nyomott fogkrémet szépen szétdörzsöli a néhány fogacskáján, és körülbelül öt másodpercen belül befejezettnek tekinti a műveletet. A fogorvos azt javasolja, hogy szánjuk rá alkalmanként azt a két percet, amíg a gyermekünk fogat mos, és segítsünk neki a hátsó fogak tisztításában, ha szükséges. “Az erős maradandó fogak feltétele a tejfogak épsége. Ezért másfél éves kortól próbáljuk rászoktatni a gyermeket a napi háromszori, evés utáni fogmosásra. Olyan fogkefét és fogkrémet válasszunk, amivel a kicsi örömmel mos fogat. Beszerezhetünk egy kis homokórát is, amivel saját magának tudja mérni, mennyi ideig tisztította a fogacskáit.”