Nem lusta, csak álmos. Miért alszanak állandóan a kamaszok?

Tündér gyermekedből nyakigláb serdülő lett, aki mindenen megsértődik és reggelente alig lehet kirobbantani az ágyból? Hidd el, nem azért csinálja, hogy veled kiszúrjon. Viselkedése hátterében sokszor az a tömérdek testi változás áll, amin keresztülmegy. Összegyűjtöttük neked a legfontosabbakat, hogy jobban megértsd őt. Ráadásul egy jelenleg is zajló magyar kutatás segítségével most a világ is többet megtudhat a kamaszok működéséről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kamasz
2018. október 30. Dívány

John Conger és Ann Peterson amerikai pszichológusok szavaival élve “a serdülőkor a biológiával kezdődik és a kultúrával ér véget”. Ez a mondás remekül utal azokra a nagy ívű és sokrétű változásokra, amik ebben az időszakban lezajlanak. A periódusban persze történhetnek kisiklások és elindulhatnak negatív folyamatok, de a szakasz óriási lehetőség is a fejlődésre. Nézzük, hogyan is kezdődik.

A serdülőkor kezdetén a hipotalamusz aktivál egy hozzá kapcsolódó, borsószem nagyságú szervecskét, az agyalapi mirigyet. Az agyalapi mirigy egyrészt fokozza a növekedési hormonok termelését, másrészt arra is hat, hogy több nemi hormon jelenjen meg a szervezetben. Ezáltal hihetetlen változások indulnak a gyermeked testében!

A fejlődéslélektan egyik alapművének számító könyv szerint a fiúkban a tesztoszteron az iskoláskori érték 18-szorosára növekszik, míg lányokban az ösztrogén az addigi érték 8-szorosára. Ebben a két-három évben a lányok átlagosan 15-17 cm-t nőnek és 11 kg-mal gyarapodik a testsúlyuk, míg a fiúk átlag 23 cm-rel lesznek magasabbak. A fiatalokban először a láb hossza éri el a maximumát, később a törzs, s utolsóként a váll és a mellkas szélesedik ki.

Persze elindulnak a nemi változások is: a nemi szervek érése, a mell növekedése, a szőrösödés, az első menstruáció és ejakuláció. Ráadásul a nemi identitás is formálódóban van és nem feltétlenül egyezik meg az anyakönyvben szereplő nemmel.

Van tehát egy pelyhedző állú tinid, mutáló hanggal és hosszú lábakkal, de annál is nagyobb önérzettel. Egy kamasz, aki időnként rád csapja az ajtót, de a barátnőivel egész nap képes a telefonján chatelni. Mielőtt bizonyos helyzetekben nekikeserednél, jó, ha tudod, hogy a gyermeked viselkedése mögött biológiai okok is meghúzódnak, és ezek a tettek elsősorban nem ellened irányulnak, hanem természetes a megjelenésük. Ettől még persze fontos közösen kereteket felállítanotok és aztán betartani azokat.

De ha máshogy tudod értelmezni a gyermeked viselkedését, az segíthet neked abban, hogy megértő és konstruktív tudj maradni. Mutatjuk, hogy miről érdemes tudnod.

A cikk itt folytatódik.