Nem mindegy, hogy milyen a várandós vitamin

A piacon annyi az ilyen készítmény, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Lássuk, mik azok a dolgok, amiket érdemes szem előtt tartani a válogatás folyamán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2015. január 27. Paulik András

Amikor babát tervezünk, vagy a terhesség korai szakaszában vagyunk már, akkor érdemes valamilyen várandósoknak ajánlott készítménnyel támogatni a szervezetet, hogy a vitamin és ásványi anyag utánpótlás kielégítő legyen. A piacon azonban annyi az ilyen készítmény, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Lássuk, mik azok a dolgok, amiket érdemes szem előtt tartani a válogatás folyamán.


Nem mindegy az összetétel

Természetesen azzal mindenki tisztában van, hogy a terhesség alatt változó és megnövekedett szükségleteket ki kell elégíteni. Azt azonban sokan elrontják, hogy azt hiszik, ha vitaminokat szednek, akkor azzal mindent megtettek a születendő magzat egészségéért. Ez azonban így nem igaz. A vitaminok természetesen nagyon fontosak mind az anya, mind pedig a születendő gyermek számára, ám nem szabad megfeledkezni az ásványi anyagok és nyomelemek fontosságáról sem.

„ A vitaminok és az ásványi anyagok kéz a kézben járnak. Hatékonyságuk akkor a legjobb, ha egyszerre, egyazon tablettával jutnak a szervezetbe. Hiszen egymás hatását erősítik, segítik a felszívódást, beépülést ami nem elhanyagolható szempont.

Ráadásul, ha egyazon tablettában vannak jelen, akkor azon sem aggódni, hogy valami kimarad – persze ehhez megfelelő minőségű ásványi anyag és vitamintartalmú magzatvédő készítmény szükséges.” – mondja Ratkó Tünde szülésznő.

Anyag

A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy egyes kémiai anyagok jobban hasznosulnak másoknál. Ez pedig egy adott anyagon belül is igaz. A magnézium, vagy éppen a kalcium karbonát formában található meg a legtöbb várandós készítményben. Ezzel szemben a citrát forma sokkal ideálisabb, hiszen a felszívódása messze jobb, mint a karbonáté.

„ A terhes készítményekben az ásványi anyagok sóit használják a szakemberek. Ezek többfélék lehetnek, köztük a két említett anyag is, vagyis karbonátok és citrátok.

Amikor egy anyagot tabletta formájában veszünk magunkhoz, akkor nem csak az a célunk, hogy a keringésünkbe bejusson, hiszen erre szinte mindegyik alkalmas. Az igazi cél, hogy a sejtjeinkbe is behatoljon az anyag, ott fejtve ki a jótékony hatását. Ezt úgy tudja megtenni, ha átjut a sejthártyán, ami komoly akadály lehet. Ugyanis ez a határoló az anyag belső fizikai tulajdonságai alapján „dönt”, hogy beengedi-e azt, vagy sem.

Logikus, hogy az olyan anyagok, melyek természetesek, könnyedén bejutnak a sejtfalon, míg a kemikáliáknál ez nem garantált. A gyógyszeripar előszeretettel alkalmazza a karbonátokat a citrátokkal és glukonátokkal szemben, ami érthető, hiszen olcsóbb vegyületről van szó. Ugyanakkor ez sokszor nem veszi ki jól magát. Az ásványi anyagok karbonátjai ugyanis nem képesek olyan mértékben bejutni a sejtekbe, mint a citrátok, így lerakódnak a szervezetben, megterhelve ezzel az anyát és a magzatot is, ráadásul hajlamosíthat a diabéteszre is”

Fázis

A várandósság három trimeszterből áll. Vagyis három szakaszra bomlik, melyekben az anya és a magzat igényei egy kicsit mindig eltérnek az előzőektől. Ez nem is csoda, hiszen az első trimeszterben kialakul az új élet minden szükséges szerve. A második trimeszter alatt a baba fejlődése rohamosan, látványosan megkezdődik. Míg a harmadikban főleg a gyarapodásé, hízásé a főszerep. Ennek megfelelően érdemes olyan várandós készítményt választani, mely trimeszterenként képes alkalmazkodni az anya és a baba igényeihez szerves, jó kötésű anyagokkal!