Nemrég szültél? Ez segíthet a regenerálódásban

Szülés előtt a nők döntő százaléka szenved valamilyen eredetű gerincbántalomban, a terhesség időszaka ezt csak még jobban súlyosbítja, később pedig a szülést követő 1 hónap után sokszor maradandó sérülést szereznek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. április 12. Szaurella

Szülés előtt a nők döntő százaléka szenved valamilyen eredetű gerincbántalomban, a terhesség időszaka ezt csak még jobban súlyosbítja, később pedig a szülést követő 1 hónap után sokszor maradandó sérülést szereznek. Szülés alatt az erőlködéstől, a medence intenzív tágulásától az ágyéki csigolyák képesek elcsúszni. Idővel mindez rendszeres derék-, hát-, akár lábfájáshoz, és karzsibbadáshoz is vezethet.


Terhesség alatti időszak, terhelés, változás

A várandósság előrehaladtával természetes állapot, hogy a kismama állóképessége fokozatos mértékben csökken, hiszen az egyre nagyobb súly, amely ránehezedik, gyakran leterheli a hát és derék izmokat, lábakat, így fájdalom alakulhat ki. A kismamák gyakran tanácstalanok, hogy milyen mértékű fizikai leterheltséget lehet vállalni, amely nem veszélyezteti saját maguk és magzatuk egészségét. Egy komplikációmentes terhességnél nem kell óvakodni a testmozgástól.

Értelemszerűen a nehéz fizikai munka és a túlzott erőkifejtést igénylő edzésformák nem javasoltak. Az ülőmunkát végzők számára fontos, hogy biztosítva legyen a kényelmes, stabil munkavégzés lehetősége, mert a hát és derék szakaszt jobban megviseli az ülőmunka, mint az álló. A hosszan tartó statikus, álló testhelyzet leterheli a lábakat és a csípőcsontokat. Minél változatosabb testmozgást végez a kismama, annál jobb, így megőrizheti testének rugalmasságát, dinamikáját.