Népesedési Kerekasztal: korszerűsíteni kell a szülészeti ellátást

A Népesedési Kerekasztal szerint a várandósság megélése, a szülés alatt szerzett jó élmények és a gyermekágyas időszakban nyújtott többletsegítség hozzájárulhatnak ahhoz, hogy több gyermek szülessen, ennek érdekében javaslatokat fogalmaztak meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2013. október 04. bencze.aron

A Népesedési Kerekasztal szerint a várandósság megélése, a szülés alatt szerzett jó élmények és a gyermekágyas időszakban nyújtott többletsegítség hozzájárulhatnak ahhoz, hogy több gyermek szülessen, ennek érdekében javaslatokat fogalmaztak meg.


Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kerekasztal csütörtöki ülésén egyebek mellett megfogalmazódott, hogy a gyermeket váró nő választhasson a szülész-nőgyógyász szakorvos mellett otthonszülést kísérő, engedéllyel rendelkező szülésznőt is, ha a terhessége problémamentes.
    
Ezenkívül javasolják a várandósgondozás korszerűsítését az új tudományos eredmények alapján, valamint új szakmai protokoll kiadását, amelyben már nemcsak a kórházi szülések irányelveit szerepelnek, hanem a születésházaké és otthonszüléseké is. A megfelelő szakmai működés és
ellenőrizhetőség érdekében szorgalmazzák azt is, hogy rendezzék a szülészetben elterjedt magánpraxisok egészségbiztosítási pénztár általi finanszírozását.
     
A szülészeti ellátásban javasolják az ambuláns szülés bevezetését, azt, hogy a szülést követő 24 órán belüli az anya elhagyhassa a kórházat. A születésházakkal kapcsolatban a kerekasztal szerint szükség lenne legalább egy referenciaintézmény létrehozására. Utaltak rá, külföldi példák igazolják, hogy a születésházak a megfelelő szakmai szabályok betartása mellett biztonságosak és jelentős anyagi megtakarítást jelentenek az egészségügyi finanszírozásban.

 * * *

A Születésház Egyesület üdvözli a Népesedési Kerekasztal kezdeményezését a szülészeti ellátás korszerűsítését illetően. Az Egyesület régóta hangsúlyozza, hogy a nők jó szülési élménye kulcsfontosságú a további gyermekvállalásban, és a megfogant gyermekek megszületésében.

A kutatások rámutatnak, hogy minden huszadik nő poszt-traumás stressz szindrómával küzd a szülést követően, amely a szülést követő depressziónál jóval súlyosabb tünetegyüttes. A traumatikus szülési élmény miatt sokan kerülik a további teherbeesést, mert képtelenek szembenézni a megpróbáltatásokkal. Annak ellenére, hogy napjainkban a szülés biztonságosabb, mint régen, sok nő számára lesújtó élmény, amiről beszélni sem illik. Az egészségügyi rendszer sokszor figyelmen kívül hagyja a nő szuverenitását és méltóságát. Ha a szülésre emellett csak „szaporodási teljesítményként” tekintünk, nem csoda, ha sokan úgy érzik, kudarcot vallottak.

A szülészeti ellátórendszer pozitív átalakítása, nőközpontúvá tétele, a nők jogainak érvényre juttatása, melyet közös álláspontunk felvázol, jelentősen hozzájárulna a tervezett gyermekek megszületéséhez.

Fazakas Pálma
elnök