Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Nyálból is meg lehet állapítani, hogy a gyerek asztmás-e

Nyálból is meg lehet állapítani, hogy a gyerek asztmás-e

Az asztma diagnózis felállításának alapját általában a légúti ellenállás mérése adja, mely sokszor pontatlan. A vér-, vizelet- és köpet elemzésen alapuló vizsgálatok pedig körülményesebbek, különösen kisgyermekek esetében.

Írta: Vajda Boglárka,

Az asztma diagnózis felállításának alapját általában a légúti ellenállás mérése adja, mely sokszor pontatlan. A vér-, vizelet- és köpet elemzésen alapuló vizsgálatok pedig körülményesebbek, különösen kisgyermekek esetében.


Körülbelül 300 ezer asztmás él hazánkban. A brit Loughboroughi Egyetem kutatói a Nottingham City Hospital dolgozóival együttműködve egy olyan új vizsgálati módszeren dolgoznak, amely teljesen fájdalommentes és egy lépésben vezethet diagnózishoz.

A nyál vizsgálatán alapuló módszer előnye a mintavétel egyszerűsége – az egészen fiataltól az idős korosztályig bárkitől könnyen, mindenféle macera nélkül lehet be lehet gyűjteni a mintát.
 A kutatók egészséges és asztmás személyek nyálmintáinak folyadékkromatográfiás-tömegspektrometriás (LC-MS) analízisét végezték, olyan metabolikus biomarkereket keresve, melyek alapján a diagnózist fel lehet állítani. Ez az eljárás lehetőséget teremthet nemcsak a diagnózis korai felállítására, hanem a súlyosságának és progressziójának megítélésére, a beteggondozás utánkövetésére is.

Korábban egy másik brit kutatásból az derült ki, hogy habár egymillió gyermeknél állították fel az asztma diagnózisát, csak az esetek felénél volt valóban a krónikus tüdőbetegség. A felesleges gyógyszerszedés mellékhatásait elkerülendő fontos az ilyen esetek kiszűrése is a jövőben.

Dr Samantha Walker, az Asthma UK kutatási igazgatója elmondta, hogy mivel ez egy rendkívül összetett állapot, mely számos különböző okra vezethető vissza, jelenleg nem áll rendelkezésre egyetlen, egyszerű diagnosztikai módszer a betegség igazolására.

A fent említett kutatás azonban előre vetíti, hogy a nyálteszt lehetőséget teremthet arra, hogy egyszerűen lehessen diagnosztizálni a betegséget a jövőben.

forrás

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Hazajöttünk a babával!

A gondos szülők előre elterveznek mindent, beszerezték a babaruhákat, berendezték a babaszobát, élére vasalták a rugdalózókat, és alig várják, hogy...

Close