Nyár és a rovarcsípések – Komolyan kell venni?

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a vízparti nyaralóhelyen a szúnyognak köszönhetően végigvakarózzuk a vakációt. Ráadásul más rovarok is megzavarhatják a szünidőt, amiknek csípése nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2014. július 09. Paulik András

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a vízparti nyaralóhelyen a szúnyognak köszönhetően végigvakarózzuk a vakációt. Ráadásul más rovarok is megzavarhatják a szünidőt, amiknek csípése nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is lehet.


Akár a gyerekeknél, akár a felnőtteknél egy nem, vagy rosszul kezelt rovarméreg allergia súlyos következményekkel járhat. Így felmerül a kérdés, mit tegyünk, ha a gyermekünket megcsípi egy rovar?

Nyáron a leggyakoribbak a szúnyogtámadások, de igazán veszélyesek a darázs és a méhcsípések lehetnek. A probléma ilyenkor az, hogy nem tudjuk, hogy a gyermekünk allergiás-e a rovarméregre vagy sem. Ez a csípéskor hamar kiderül. Azoknál a felnőtteknél és gyerekeknél, ahol nem jelentkezik a támadás után azonnal semmilyen tünet, nincs sok teendő.

Hűsítő megoldás lehet, ha jégkockát rakunk a sebre, mert ebben az esetben kevésbé csíp, hűt is, és lassabban szívódik fel a méreg. Esetleg valamilyen antihisztamint tartalmazó (allergiaellenes) krémmel is bekenhetjük a csípést. Figyeljünk rá, hogy a fullánk ne maradjon benne, mert begyulladhat.

Anafilaxiás sokk – rémisztő és veszélyes

A probléma akkor kezdődik, amikor olyan tüneteket veszünk észre a gyermeken, ami nem közvetlenül a csípés helyével függ össze. Például az arca kipirul, vagy csalánkiütések jönnek ki rajta, feldagad a teste, esetleg elkezd fulladni vagy szédülni.

Sajnos létezik egy olyan allergiás reakció, amely olyan tünet együttessel jár, ami egyszerre akár több szervrendszert érintő probléma is lehet, és aminek már a neve is ijesztő: anafilaxiás sokk. “Ezt az allergiás reakciót leggyakrabban méh- vagy darázscsípés váltja ki, de okozhatja gyógyszer, vagy élelmiszer is” – tájékoztat Dr. Csáki Csilla allergológus. “A tünetek széles skálán mozoghatnak, jellemző az arc hirtelen felpüffedése, a vérnyomásesés, keringési zavarok, vagy csalánkiütés. Azonban az is előfordulhat, hogy semmilyen külső tünet nem jelentkezik a testen, hanem az illető egyszerűen elveszti az eszméletét. Fontos megjegyezni, hogy ilyen heves allergiás reakciónál ne próbálkozzunk a házi patikai szerekkel, hanem azonnal hívjunk mentőt!”