Oázis a léleknek

Lassan másfél hónapja fogadja a gonddal küzdőket a Mária utcai Oázis. Utánajártunk, mennyire élnek a térítésmentes lelkigondozói lehetőséggel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. március 29. Szaurella

Lassan másfél hónapja fogadja a gonddal küzdőket a Mária utcai Oázis. Utánajártunk, mennyire élnek a térítésmentes lelkigondozói lehetőséggel.


„Ahol meghallgatnak” – ezzel a mottóval várja február közepétől a választ keresőket, az önmagukkal vívódókat, az élettől megfáradtakat az Oázis Lelkigondozó Szolgálat.
Önkéntes szakemberek beszélgetnek mindazokkal, akik a kapcsolataikkal, hitükkel összefüggő kérdéseikkel, szorongásaikkal egyedül érzik magukat. Vannak számosan, akik talán csak meghallatásra várnak, vagy arra, hogy szégyen nélkül kimondhassák: „Elakadtam” vagy, hogy „Elfáradtam”.

Törőcsik Júlia szociális testvér, lelkigondozó pszichológus, szupervízor a segítői szolgálat szakmai vezetője portálunk kérdésére elmondta, az Oázis a magyar jezsuita rendtartomány kezdeményezésére, szerzetesi összefogással indult, eddig öt szerzetesrend és világiak együttműködésével működik: „Vállalkozásunk arról szól, hogy az Egyház megközelíthető és elérhető legyen mindenki számára, és folytassuk az évszázados szerzetesi hagyományt, azaz meghallgassunk, “lelki beszélgessünk” a legmélyebb, életet adó értelemben, bátorítsunk és segítsünk a hozzánk betérőkön. Ugyanakkor együtt dolgozunk világi szakemberekkel is, ahogyan korunkban a “királyi papság tagjai”, sok világi hívő is dolgozik pasztorális területen.”

A lelkigondozói találkozásban együtt keressük a következő lépéseket

“A jövő magyar társadalmának érdekében jelenlegi forrásainkkal elsősorban 18-40 éves korosztály számára vagyunk nyitva, s bár nem terápiás ambulanciaként működünk, nem hosszútávú terápiás folyamatot nyújtunk, az elmúlt hetek bizonyították, hogy nagy szükség van a munkánkra.” Aki jön, azzal bármiről beszélgetünk, „mert Istennek az emberi élet minden területe fontos, az ember „úgy, ahogy van”: nehéz helyzetek, örömök, útkeresés, hitkérdések” – írja küldetéséről az oazis.jezsuita.hu oldalon a bécsi mintára létrejött szolgálat. 

Önkéntes segítők várnak

Az Oázisban, ahogy a neve is mutatja, meg lehet egy kicsit pihenni. Képzett segítők – pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, lelkigondozók – körülbelül egy órás beszélgetésre készek, bármilyen témában. Vannak közöttünk szerzetesek, világiak, férfiak és nők. Lehet ez téma pszichés problémák területéről, információkérés, hitbéli kérdések, felkészülés a kiengesztelődés szentségére, vagy a megbocsátás felé vezető út egyik fontos első lépése. Az Oázis különösen a fiatalok és a családok felé nyitott.

Számunkra különösen megkapó eleme az Oázis tapintatos koncepciójának, hogy a szépen rendbe hozott belső VIII. kerületi, Mária utca 25. szám alatt, megkönnyítve az amúgy is nehéz lépést az önmegnyílás felé, csupán csöngetnie kell a segítségkeresőnek, és felesleges kérdések megválaszolása nélkül egyenesen a fogadószobába jut. Törőcsik Júlia szakmai vezető kérdésünkre kiemelte, hogy a délelőtti időpontokkal elsősorban a családokra gondoltak, de természetesen minden nyitvatartási órában lehet jönni. Bejelentkezés nélkül, a titoktartás védettségében, anonimitással, egyalkalmas találkozás keretében és térítésmentesen dolgozó szolgálat a jezsuiták által működtetett Párbeszéd Házában valódi párbeszédre hív önmagunkkal és a világgal.