Olaszországban nem járhat óvodába, akinek nincsen meg a kötelező oltása

Az olasz gyerekek ezentúl nem járhatnak oktatási intézménybe, amíg a szülők nem igazolják, hogy gyermekük megkapta a kötelező védőoltásokat. A szabályozás a héten lépett életbe, és csak hat éves korig terjed a tiltás, utána a szülők csak pénzbüntetéssel sújthatók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
olaszország
2019. március 14. C.L.

A kötelező oltások beadásának határidejét már egy ideje bejelentették, majd el is tolták és a hivatalos források szerint máris emelkedett a beoltott gyermekek aránya. A korábbi egészségügyi miniszterről elnevezett Lorenzin-törvény értelmében a gyermekeknek meg kell kapniuk a kötelező védőoltásokat (többek között a bárányhimlő, kanyaró, mumpsz, rubeola, gyermekbénulás elleni vakcinát) még azelőtt, hogy elkezdenék az óvodát.  Azok a hat év alatti gyermekek, akik nem egészségügyileg indokolt okokból nincsenek beoltva, kizárhatóak az oktatási rendszerből az új szabályozás értelmében – számolt be róla a BBC.

A 6 és 16 év közötti gyermekek iskolakötelesek, így őket nem tiltják ki az oktatási intézményekből, de a szülőket más módon ösztönzik arra, hogy oltassák be gyermekeiket: az immunizáció elmaradása komoly bírságot von maga után. A mostani, március 10-i határidő már egy eltolt időpont, így mindenkinek volt ideje arra, hogy bepótolja az elmaradásokat – vélekedett Giulia Grillo egészségügyi miniszter a La Repubblica című lapnak nyilatkozva. A politikusra Matteo Salvini kormányfőhelyettes és a közvélemény is próbált nyomást gyakorolni, hogy kapjanak még haladékot azok a gyermekek, akiknek nincs oltásuk, de Grillo nem engedett. Szerinte a szabályozás világos és egyszerű: aki nem tartja be, az viselje a következményeit.

A híradások arról számolnak be, hogy az olasz hatóságok mindenhol másképp kezelik az új helyzetet: Bolognában, ahol összesen ötezer gyermeknek nem mutatták be az oltási papírjait, eddig háromszáz gyermek szüleinek küldtek ki felfüggesztési határozatot. Máshonnan egyelőre nem érkezett jelentés, míg egyes térségekben további halasztási határidőt szabtak a pótlásra.

Milyen hatása van a törvénynek?

Az új szabályozásra azért volt szükség, hogy az olasz 80 százalékos oltottsági arányt feltornázzák a WHO által előírt 95 százalékra. Ez az a szám, ami szükséges ahhoz, hogy működésbe lépjen az úgynevezett nyájimmunitás, ami a betegség előfordulásának valószínűségét olyannyira lecsökkenti, hogy azok is védettséget élveznek, akiknek valamilyen okból nem adható be a vakcina (például újszülötteknek vagy immunhiányos betegeknek).

A hétfői nap folyamán született egészségügyi jelentések szerint – ekkor volt utoljára lehetőség az elmaradt dokumentumok pótlására szankció nélkül – a 2015-ben született gyermekeknél már közelít a szám a kívánatos 95 százalékhoz.

A Lorenzin törvény korábban nagy társadalmi vihart kavart, oltásellenes szülők az utcára is vonultak, hogy tiltakozzanak a vakcinák kötelezővé tétele ellen.

Miért nem akar valaki oltatni?

Az elmúlt években egyre elterjedtebbé vált az oltásellenesség, a problémára már a WHO is felhívta a figyelmet, s riasztást adott ki miatta. Az egész kiindulópontja egy Andrew Wakefield nevű ember által korábban publikált és méltán elfeledett “kutatás” volt, amelynek kétes eredményei a közösségi média hatására terjedni kezdtek.

Wakefield azt állította, hogy összefüggés van a kanyaró, rubeola és mumpsz ellen adandó MMR oltás, az autizmus és bizonyos gyulladásos bélbetegségek között. Később azonban kiderült, hogy csupán 12 gyermeken végzett kutatás során jutott erre a következtetésre, amelyet azóta semmilyen más vizsgálat nem erősített meg.