Oltásmegtagadó több száz szülőt vettek őrizetbe Pakisztánban

Közel ötszáz szülőt vettek őrizetbe Pakisztán északnyugati részén azért, mert nem engedték, hogy gyermekeik megkapják a gyermekbénulás elleni védőoltást - közölték hétfőn helyi illetékesek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. március 02. Paulik András

Közel ötszáz szülőt vettek őrizetbe Pakisztán északnyugati részén azért, mert nem engedték, hogy gyermekeik megkapják a gyermekbénulás elleni védőoltást – közölték hétfőn helyi illetékesek.


A hatóságok az afganisztáni határ közelében, az ország északnyugati részén fekvő Pesavarban és három szomszédos körzetben léptek fel az oltást elutasítók ellen – közölte hétfőn Riaz Mehszud, a város egyik vezető tisztségviselője. Muhamad Mumtaz, egy másik pesavari tisztségviselő azt mondta: a szülőket csak akkor engedik szabadon, ha garanciákat kapnak tőlük arra, hogy lehetővé teszik gyermekeik beoltását.

Az ázsiai országban tavaly több mint 300 beteget diagnosztizáltak gyermekbénulással, ami 93 százalékos növekedést jelent ez előző évhez képest, és 85 százalékát tette ki a világon feljegyzett összes ilyen megbetegedésnek. A betegek több mint 90 százalékát az afganisztáni határ menti térségben regisztrálták, ahol szélsőséges iszlamista csoportok, köztük a tálibok rendszeresen megtámadják az oltást végző szakembereket.

A radikálisok egyebek mellett azzal gyanúsítják a vakcinát beadókat, hogy az Egyesült Államok számára kémkednek és az oltással megpróbálják meddővé tenni a muszlimokat. Február elején az ország északnyugati részén fegyveresek támadtak egy rendőrre, aki egy, gyermekbénulás elleni védőoltást végző egészségügyi csoportot kísért. Pakisztánban 2012 óta legalább 74 olyan embert öltek meg, akik a gyermekbénulás elleni oltási kampányban vettek részt.

Szeira Afzál Tarar egészségügyi miniszter vasárnap este bejelentette, hogy a védőoltás megtagadását többé nem tolerálják. Az iszlámábádi kormány nyomás alatt áll azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly kötelezővé tette a gyermekbénulás elleni vakcina beadását azoknak a pakisztániaknak, akik külföldre utaznak. Pakisztánból mára már Kínába és a Közel-Keletre is átterjedt a fertőzés.