Önálló játékra is szükség van

A baba és a kisgyermek túlfoglalkoztatása helyett inkább teremtsünk számára lehetőséget a világ önálló felfedezésére és a szemlélődésre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
játék
2018. szeptember 26. Babaszoba
Amikor azt tapasztaljuk, hogy a baba “elvan” egyedül, ne zavarjuk meg! Ha egy csecsemő szükségletei ki vannak elégítve és jó a közérzete, akkor 20-30 percet is szívesen nézelődik, 6 hetes korában pedig már aktívan érdeklődni is fog a körülötte lévő tárgyak, személyek iránt. Ha ezt lehetővé tesszük számukra, akkor sikeresen megalapozhatjuk a későbbi önálló játék iránt vágyat is.

Együtt és mégis önállóan

Általában beválik, ha a gyereket viszed magaddal hordozóban, és folyamatosan figyelheti, mit csinálsz (pl. a konyhában, főzés során). Később pedig bevonhatod valamennyi otthoni tevékenységbe, és melletted – önállóan is – játszhat. Ha ez épp egy fiók kipakolása vagy egy polc átrendezése volt, akkor biztonságos körülményeket teremtettünk, és hagytuk, hadd tevékenykedjenek egyedül. A babák számára ekkor – a világ felfedezése- maga a játék, az önálló megismerés lehetősége.

Az önálló játék kezdetei

Ne félj lehetőséget teremteni gyermekednek, hogy egy számára kialakított játszósarokban, szőnyegen egyedül játszhasson! Ha ragaszkodik a jelenlétedhez, légy a közelében, de ha belefeledkezik a játékba, hagyd 1-1 percre magára! Ugyanakkor mindig törekedj a biztonságra!

A bejegyzés folytatásához kattints.