Orrszívás kicsiknél

A gyermekeknek általában kellemetlen, ha piszkálják az orrukat, de a fülfájás és más szövődmények sokkal veszélyesebbek, melyek kialakulási esélye nagyobb akkor, ha nem távolítjuk el teljesen a váladékot az orrszívó porszívó segítségével.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2015. november 28. Aipmilo

A gyermekeknek általában kellemetlen, ha piszkálják az orrukat, de a fülfájás és más szövődmények sokkal veszélyesebbek, melyek kialakulási esélye nagyobb akkor, ha nem távolítjuk el teljesen a váladékot az orrszívó porszívó segítségével.


Nátha a csecsemőknél, kicsiknél

A nátha igen gyakori csecsemő- és gyermekkorban. Kisdedek évente átlagosan hatszor betegszenek meg “meghűléses, megfázásos” náthában. A betegség lényegében az orrüreg nyálkahártyájának gyulladása (rhinitis), mely legtöbbször vírusos eredetű. Ha a náthát nem kezeljük kellő időben, és nem gondoskodunk az orrban keletkező váladék megfelelő és rendszeres eltávolításáról, a pangó váladék jó táptalajt képez baktériumok megtelepedésére. Ekkor a kezdetben híg, vizes váladék sűrűvé, gennyessé, később esetleg pörkössé válik, mely egyre fokozódó orrlégzési zavart okoz és szövődmények (középfülgyulladás, arcüreggyulladás, légcsőhurut, bronchitis) kiindulópontja is lehet.

Az újszülött és a fiatal csecsemő “obligát” orrlégző, csak orron át tud lélegezni. Ezért, ha nem kap az orrán át levegőt, súlyos légzési zavarok léphetnek fel, de nagyobb gyermek közérzetét is nagyfokban rontja, ha nem tud az orrán át levegőt venni.

Szövődmények

A légzési zavarok, és a szövődmények elkerülése, illetve megelőzése érdekében szülők, orvosok elsőrendű feladata a pangó orrváladék rendszeres és hatásos eltávolítása. Idősebb gyermek kifújja az orrát, de a kisded és a csecsemő erre képtelen. Ezért a váladékot szívás útján kell eltávolítani. Motoros szívó csak kórházban vagy rendelőben áll rendelkezésre, így a napi többszöri szívás keresztülvihetetlen. A váladékot ugyanis olyan gyakran kell kiszívni, ahányszor arra szükség van, tehát ahányszor naponta a náthás felnőtt is kifújja az orrát. Erre a célra tökéletesen megfelel az otthon mindig kéznél levő orrszívó-porszívó. A szívás alkalmazásának nincs alsó korhatára, fiatal csecsemő orrát is le lehet, le is kell szívni. A szívás az orrnyálkahártyát nem károsítja, ezt nemzetközi intézetek klinikailag tesztelték. A készülék nem a porszívó erejével, hanem annak segítségével szívja ki a váladékot. Az eszköznek a teljesítmény és a szívás ereje tekintetében önszabályozása van.

Amikor orvoshoz kell fordulni

Ha szíváskor nem jön váladék az orrból, nem szabad az eljárást erőltetni, mert a duzzadt nyálkahártya is okozhat orrdugulást és azt – természetesen – nem lehet szívással eltávolítani. Néhány napnál, egy hétnél tovább tartó nátha, “orrfolyás” esetén orvosi vizsgálat szükséges, allergia, garatmandula-túltengés valamint szövődmények kizárása szükséges egyéb terápia megállapítása céljából. Az orrszíváson kívül a nátha kezelésében orrcseppek, esetleg gyulladáscsökkentők, vitaminok adására is szükség lehet. Antibiotikum nem indokolt, csak szakorvosi vélemény alapján.

További kérdésekre választ kaphattok itt: Orrszívóporszívó.hu