Parazitákkal termékenyebbé válhatnak a nők?

Fokozhatja a nők termékenységét, ha fertőzöttek egy bizonyos parazitaféreggel – állapították meg a szakemberek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. november 21. Csontos Dóra

Fokozhatja a nők termékenységét, ha fertőzöttek egy bizonyos parazitaféreggel – állapították meg a szakemberek.


A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány 986 bolíviai bennszülött nő bevonásával készült. Az eredmények szerint azok a nők, akik egész életükben orsóféreg-fertőzöttek (Ascaris lumbricoides) voltak, az átlagosnál kettővel több gyereket szültek.

A bolíviai Tsimané (Chimané) törzs asszonyai átlagosan kilenc gyermeket hoznak világra, és a bennszülött népesség nagyjából hetven százaléka parazitaféreggel fertőzött. A bolygó lakosságának egyébként mintegy harmada él ilyesfajta fertőzéssel.

Megváltoztatja az immunrendszert

A kilenc éven át tartó kutatásból az is kiderült, hogy míg az orsóféreg fokozza a nők termékenységet, addig a horogféreg épp ellenkező hatással bír, és a fertőzött nők az átlagosan hárommal kevesebb gyermeket szültek. A szakemberek szerint a horogféreg képes vérszegénységet okozni, ami terméketlenséghez vezethet.

A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Aaron Blackwell szerint valószínű, hogy az orsóférgesség megváltoztatja a nők immunrendszerét, aminek következtében könnyebben teherbe esnek – olvasható a BBC News honlapján.

A szakember érdekes lehetőségnek nevezte a férgek bevonását a termékenységet elősegítő kezelésekbe, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még rengeteg munka vár a kutatókra addig, amíg bárkinek is ajánlani tudják a módszert.