Program az izgő-mozgó óvodásokért

Hat budapesti és két vidéki óvoda részvételével indult 2012 őszén a „Kreatív mozgásprogrammal az izgő-mozgó óvodásokért” című program. Ezen keresztül több mint 300 kisgyerek és szüleik találkozhattak azzal a komplex egészségszemlélettel, amely részben az óvodai keretek között, részben pedig otthon, a család bevonásával teljesedhet ki.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. június 18. bencze.aron

Hat budapesti és két vidéki óvoda részvételével indult 2012 őszén a „Kreatív mozgásprogrammal az izgő-mozgó óvodásokért” című program. Ezen keresztül több mint 300 kisgyerek és szüleik találkozhattak azzal a komplex egészségszemlélettel, amely részben az óvodai keretek között, részben pedig otthon, a család bevonásával teljesedhet ki.


Kovács János projektmenedzser szerint az egészséges életmód alapköveit már a legkisebb korban le kell rakni. A család mellett ennek a szocializációs folyamatnak a leghatékonyabb helyszíne az óvoda, ahol az egy irányba haladó közösség erejével lehet gyors eredményeket elérni. Ezt ismerte fel az Izgő-Mozgó Sportra és Egészségre Nevelő Egyesület, amely uniós támogatással ingyenes életmód– és sportprogramot indított nyolc óvodában. Az elnevezés mindent elmond, talán csak azt nem, hogy a mozgáson kívül komoly hangsúlyt fektetnek a helyes, egészséges táplálkozásra, a mentális egészségre, az egészséges emberi kapcsolatokra, valamint az egészséges környezetre is.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a rendszeres mozgás jótékonyan hat a kicsik szellemi teljesítményére, megkönnyíti az óvoda–iskola-átmenetet. Az általános egészségképben a mozgás már közhelyszerűen benne van, sőt a táplálkozás is. A emberi viszonylatok, társas kapcsolatok, valamint a tisztaság, rend, élhető, egészséges környezet azonban árnyaltabbá, teljesebbé teszi a képet. Ráadásul mindezt életkoradekvát módon, játékokon, tapasztalásokon keresztül juttatja el az egyesület a gyerekeken keresztül a családokhoz.

Nyolc óvoda, heti két alkalom

Mint megtudtuk, az egyesület a siker érdekében együttműködési megállapodást írt alá a veresegyházi 1. és 3. számú tagóvodával, a VIII. kerületi  Napsugár, Koszorú és Gyerek-Virág Napközi Otthonos Óvodával, valamint budai Süni Óvodákkal, a Kitaibel Pál utcai és a XXII. ker. Egyesített Ficánka Tagóvodával is.  

A megállapodás alapján az egyesület a gyerekeknek heti két alkalommal sportfoglakozásokat tart, a gyermekekkel és szülőkkel a témához kötődő, saját szerkesztésű, az életkorhoz igazodó kiadványokon keresztül ismerteti meg az egészséges életmód alapjait, úgynevezett témanapokat szervez a közös mozgás és játék öröméért. Júniusban a szervezet egy egészségtáborral és egy nagyívű családi sport- és egészségnappal koronázta meg az évet.

Az óvodai foglalkozásokon az év során központi szerepet kap a játék, hiszen ebben a korban kizárólag ezzel lehet lekötni a kicsik figyelmét. Mindezek mellett szülői tanácsadó füzet is készült, amelyekből az egészséges életmódra neveléssel kapcsolatban kaphatnak hasznos tippeket a családok.

Hatni a szülőkre

Kovács János kitért arra is, hogy a program valamennyi rendezvénye ingyenes, a foglalkozásokért és a kiadványokért sem kell fizetni a szülőknek. “Alapvetően arra törekszünk, hogy a jó példa bemutatásával hozzájáruljunk a gyerekek egészséges fejlődéséhez, ami reményeink szerint a szülők életére és felfogására is hatással lesz” – tette hozzá Kovács.

A program az Európai Unió támogatásával valósul meg, s a szervezők bíznak benne, hogy a széles körű kommunikáció hatására nemcsak a 350 közvetlenül bevont kisgyerek és családjaik, hanem sokkal többen is érintetté válnak a célok elfogadásában és megvalósításában.