Rák után gyermekvállalás?

A rákos megbetegedés sajnos a fiatalokat és gyerekeket sem kíméli - akik később, gyógyultan még szeretnének családot alapítani. Arra viszont ritkán figyelmeztetik őket, hogy a kemoterápia miatt elveszíthetik a termékenységüket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2014. január 31. szabo.daniel

A rákos megbetegedés sajnos a fiatalokat és gyerekeket sem kíméli – akik később, gyógyultan még szeretnének családot alapítani. Arra viszont ritkán figyelmeztetik őket, hogy a kemoterápia miatt elveszíthetik a termékenységüket.


Amikor kiderül valakiről, hogy rákos beteg, az orvosok első és legfontosabb lépésként – érthető módon – a gyógyítás mielőbbi megkezdését sürgetik. Tájékoztatják ugyan a pácienseket az esetleges mellékhatásokról, szövődményekről – például arról, hogy a kezelések hatására kihullhat a hajuk -, a hosszú távú következmények, mint a későbbi gyermekvállalás lehetősége, ebben a szituációban nagyon ritkán kerülnek szóba. Pedig csak Magyarországon több tízezer olyan beteg van, aki a gyógyulása után még fogamzóképes korban lesz. Ha nem figyelmeztetik őket a termékenységük esetleges elvesztésére, könnyen azzal szembesülhetnek, hogy bár meggyógyultak a rákból, nem lehet saját gyermekük.