Repülhetnek-e a terhes nők?

A legújabb kutatások szerint a repülés nem jelent veszélyt sem a terhes nőre, sem a magzatra, amennyiben a terhesség 37. hete előtt történik az utazás - nyilatkozta a londoni Royal College of Obstetricians and Gynaecologists szakembere - olvahasható a MailOnline cikkében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. május 31. szabo.daniel

A legújabb kutatások szerint a repülés nem jelent veszélyt sem a terhes nőre, sem a magzatra, amennyiben a terhesség 37. hete előtt történik az utazás – nyilatkozta a londoni Royal College of Obstetricians and Gynaecologists szakembere – olvahasható a MailOnline cikkében.


Szakértők szerint a várandós anyáknak nincs félnivalójuk a repülőtéri biztonsági kapuk sugárzásától, sem pedig a repülőgép fedélzetén uralkodó túlnyomástól, sőt, amennyiben elég körültekintően felkészültek az utazásra, a tengeren túli repülések során a hosszan tartó mozdulatlanság következtében olykor fellépő mélyvénás trombózis lehetőségétől sem kell tartaniuk. A testszkennerek és biztonsági kapuk ionizáló sugárzásától azért nem, mert a sugárzás dózisa messze a veszélyt jelentő értékhatár alatt mozog.

Mivel a vénás keringészavar okozta trombózisrizikó a terhesség előrehaladásával fokozódik, a kismamák többsége érthető módon a mélyvénás trombózistól fél a legjobban, melyet azonban az orvosok szerint könnyű megelőzni elasztikus harisnya viselésével.